Svenska Seglarförbundet

Halmstad vann i Långedrag

Dela

Andra deltävlingen av Allsvenskan i segling, som avgjordes i Långedrag i helgen, präglades av starka vindar och tuffa förhållande. På söndagen var det till och med för mycket vind för att kunna segla. Därmed blir resultatet efter lördagen också slutresultatet av tävlingen vilket innebär att Halmstad SS vinner.

Halmstads SS vann helgens deltävling I Allsvenskan i segling. Foto: Daniel Stenholm
Halmstads SS vann helgens deltävling I Allsvenskan i segling. Foto: Daniel Stenholm

– Vi hade gärna seglat en final idag och fått ett avgörande race. Men vi är nöjda med hur vi presterat under helgen, berättar Christoffer Hellekant, rorsman i Halmstad.

Förutom Christoffer bestod det segrande laget av Anders Hellekant, Nova Berger, Isak Löfgren och Tilda Bengtson.
– Vi har haft ett väldigt fint samarbete ombord och allting har flutit på väldigt bra. När det blåser så här mycket så är det helt avgörande att hålla ned misstagen ombord, säger Christoffer.

Under fredagen och lördagen seglades det i friska vindar i Långedrag. Prognosen för söndagen såg dock inte så lovande ut.

– På förmiddagen idag hade vi vindar på 12-14 m/s, det vill säga ganska nära kuling. Prognosen varnade för ännu starkare vindar under dagen och stora vågor. Eftersom vi haft två dagar med utslagsgivande och rättvisa seglingar, så tog vi beslut att inte pressa igenom segling idag. Vi ansåg att riskerna för skador på både tävlande och båtar var för stora, berättar tävlingsledaren Claes Lundin.

Halmstad var i ledningen redan efter fredagens inledande seglingar. Och de fortsatte att segla bra på lördagen då de utmanades framför allt av KSSS. Men redan då var det tufft i den hårda vinden.

Efter lunch på lördagen blev det problem med fockar som gick sönder och mer vind, vilket gjorde att det behövde tas ett rev i storseglet på båtarna. Vinden ökade till 14-17 m/s ute på startfartyget så båtarna fick segla in i hamn och avvakta tills vinden bedarrade. Vilket den gjorde lite senare på eftermiddagen och seglingarna kunde dras i gång.

De två topplagen Halmstad och KSSS fick då två raka seglingar mot varandra. I den första av seglingarna var det KSSS som kom tvåa och Halmstad fyra. Därmed gick KSSS om Halmstad. I det nästföljande racet, där de möttes igen, var det i stället Halmstad som seglade bäst och vann med KSSS som tvåa, vilket gjorde det ännu mer spännande med båda lagen på samma poäng.

Slutresultat blev också att Halmstad och KSSS slutar på samma poäng – men Halmstad vinner eftersom de hade sju segrar, i de tio racen de körde i helgen, mot KSSS sex. Stenungsunds SS slutar på tredje plats, fem poäng efter topplagen.

För KSSS seglade Hedvig Liljegren, Hugo Liljegren, Fredrik Liljegren, Vanja Ramm-Ericson och Ebba Berntsson. I Stenungsunds lag ingick William Karlsson, Herman Andersson, Johnie Berntsson, Linn Berntsson och Tilde Kantola.

I den allsvenska tabellen för 2024 leder nu KSSS på fyra poäng när två av totalt fyra deltävlingar seglats. Därefter följer Halmstad, ESK Uppsala och Stenungsund, alla på 7 poäng.

Allsvenskan 2024 efter två deltävlingar

 1. KSSS                               4 poäng
 2. Halmstads SS               7
 3. ESK Uppsala                  7
 4. Stenungsund SS            7
 5. Sotefjorden                    12
 6. Oxelösunds SS              14
 7. GKSS                               16
 8. Runmarö YC                   16
 9. Strängnäs SS                 20
 10. Gamla Stan YS               22
 11. Umeå SS                         22
 12. Djursholms SK               24
 13. Hjuviks BK                      26
 14. Ljungskile SS                 26
 15. SS Åmålsviken              26
 16. Upsala SS                       27
 17. Örnsköldsviks SS          32
 18. Ekerö BK                         34

Program Allsvenskan 2024

17–19 maj, Strängnäs, deltävling 1.

7–9 juni, Långedrag, deltävling 2.

16–18 augusti, Åmål, deltävling 3.

6–8 september, Örnsköldsvik, deltävling 4.

5–6 oktober, Marstrand, kval till Allsvenskan 2024

 

Bifogade bilder får användas fritt redaktionellt. Fler bilder finns för nedladdning här: https://www.danielstenholm.se/allsvenskan-segling-2024/laangedrag Ange: Fotograf: Daniel Stenholm

 

För mer information besök www.allsvenskansegling.se eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller claes@ssf.se

Kontakter

Bilder

Foto: Daniel Stenholm
Foto: Daniel Stenholm
Ladda ned bild
Foto: Daniel Stenholm
Foto: Daniel Stenholm
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye