Svenska Seglarförbundet

Framtidens segling på SM-veckan

Dela

Seglingarna under SM-veckan i Västerås (26-30 juni) blir något alldeles speciellt när den nya supersnabba olympiska vindsurfingklassen iQFOiL seglar om SM-medaljer. Det kommer att bjudas på spektakulära seglingar i toppfarter runt 30 knop.

iQFOiL-klassen seglar om SM-medaljer på SM-veckan i Västerås. Foto: Daniel Stenholm
iQFOiL-klassen seglar om SM-medaljer på SM-veckan i Västerås. Foto: Daniel Stenholm

Vindsurfingklassen iQFOiL är ny på det olympiska programmet. Och många ser foiling som framtidens kappsegling eftersom det är mycket action och höga farter. Redan i Paris 2024 (eller snarare i Marseille där seglingarna avgörs) är hälften av de tio klasserna foiliande båtar.

Foiling har växt enormt inom kappseglingen de senaste åren. För den oinvigde kan foling enklast beskrivas som att jollen eller brädan har en liten vinge monterad under båten. Vid en viss fart skapas en lyftkraft tillräckligt hög för att farkosten ska lyfta upp ur vattnet och ”flyga” fram endast på vingen. Motståndet i vattnet blir nästan obefintligt och farterna blir därmed mycket högre än vid traditionell segling.

Nu finns det alltså chansen att se dessa båtar – eller brädor – på riktigt nära håll. Antingen på vattnet utanför Lögarängen i centrala Västerås eller live i SVT där finalseglingarna sänds fredag 28 juni med start kl. 16:45.

Med i startfältet är Johanna Hjertberg som lyckades kvala in till OS och fick sin OS-biljett av Sveriges Olympiska Kommitté så sent som i mitten av maj. Johanna har haft en fantastisk utveckling det senaste året och i sommar blir hon Sveriges första vindsurfare på ett OS på 24 år.

På SM-veckan kommer vindsurfingen att avgöras i tre klasser – alla med foilande brädor. Det är iQFOil 8, iQFOiL 9 och Formula Foil. iQFOiL är en olympisk entypsklass. Det betyder att alla seglar med identiskt material av samma tillverkare. Damer och juniorer har ett segel på åtta kvadratmeter, herrarnas är på nio kvadrat. Formula Foil är däremot en konstruktionsklass vilket innebär att seglarna är fria att välja material som uppfyller vissa givna mått och annat.

 

 

Det kommer att finnas möjligheter för media att träffa seglarna och att fotografera från följebåt under tävlingarna. Seglarna kommer att vara på Lögarängen tillsammans med pressansvarig under följande tider: Onsdag: kl. 15:00-16:30. Torsdag: kl. 13:00-14:30. Fredag: kl. 15:00-16:00. Tiderna kan ändras på kort varsel på grund av vädret.

 

För mer information kontakta Hugo Björklund 073-041 53 31 eller Andreas Vasberg 073-622 02 96.

 

Bifogade bilder får användas fritt, redaktionellt. Fotograf: Niklas Axhede (porträttbild Johanna Hjertberg). Fotograf: Sailing Energy (Johanna Hjertberg seglingsbild). Fotograf: Daniel Stenholm (Foil camp).

Kontakter

Bilder

Johanna Hjerberg. Foto: Niklas Axhede
Johanna Hjerberg. Foto: Niklas Axhede
Ladda ned bild
Johanna Hjeretberg på världscupen i Palma. Foto: Sailing Energy
Johanna Hjeretberg på världscupen i Palma. Foto: Sailing Energy
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye