Svenska Seglarförbundet

Ekerö vann sprint-SM för damer

Dela

Ekerö Båtklubb tog hem segern i SM i sprintsegling för damer som avgjordes i Saltsjöbaden i helgen. Med endast någon centimeters marginal var Ekerö före GKSS i finalen, vilket räckte till seger. Trea blev Runmarö YC.

Ekerö BK seglade hem guldet i sprint-SM. Foto: Claes Lundin
Ekerö BK seglade hem guldet i sprint-SM. Foto: Claes Lundin

– Vi är otroligt glada över segern och att vi till sist hittade nycklarna som vi kämpade med att finna i början av serien. Ekerö Båtklubb har haft en satsning på tjejsegling och två medlemmar i teamet kommer från den satsningen, superkul, berättar Klara Häger som styrde den vinnande båten.

Inför helgens sista race stod grundseriens segrare Maja Hansson-Mild från GKSS på samma poäng som Klara Häger och Ekerö BK, varför den som kom först i sista finalracet skulle ta hem segern. Med minsta möjliga marginal lyckades Klara Häger komma på platsen före Maja Hansson-Mild och därmed blev Ekerö BK svensk mästare. I besättningen ingick, förutom Klara Häger, även Karin Bäckström, Åsa Tryselius och Nila Grusell.

Under helgen har Baggensfjärden och Saltsjöbaden bjudit på propagandaväder, med soliga och härliga seglingsförhållanden, om än ganska lätta vindar. Den som behärskade vindarna bäst var Maja Hansson-Mild och GKSS som tog hem grundserien med god marginal.

Nytt för året är att man bara tar med sig sin placering från grundomgången till finalen, varför allt är öppet inför finalserien dit de sex bästa båtarna i grundserien var kvalificerade. Finalserien seglades sedan i två heat.

Spänningen var total inför sista racet och när de båda båtarna, som låg på samma poäng, samtidigt rundande var sitt märke inför sista undanvinden blev avslutningen gastkramande. Det såg ett tag ut som Maja Hansson-Mild, som låg längst ut på vänsterkanten, skulle få en sista puff in mot mållinjen. Men Klara Häger lyckades hålla emot och knipa andra platsen i sista racet, vilket ledde till totalseger.

Kontakter

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye