IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM kommenterar IF Metalls stridsåtgärder mot Hydro Extrusion

Dela

IF Metall har i sin konflikt med Tesla riktat varsel mot IKEM:s medlemsföretag Hydro Extrusion i Vetlanda. Från och med idag, den 24 november kl 13, verkställs strejken och Hydro Extrusion får inte längre tillverka en avgörande komponent till Teslabilar. IKEM anser att stridsåtgärderna är orimliga.

Jonas Hagelqvist, vd IKEM.
Jonas Hagelqvist, vd IKEM. Fotograf: Bengt Säll

Att en fackförening tar till stridsåtgärd för att få företag att teckna kollektivavtal är en del av den svenska modellen. Men IKEM anser att det är en orimlig stridsåtgärd att rikta mot ett företag som dels inte har med konflikten att göra, dels själva har kollektivavtal. Hydro Extrusion kan varken påverka eller lösa konflikten mellan IF Metall och Tesla.

– Fredsplikten, dvs skyddet mot konfliktåtgärder, är kollektivavtalens viktigaste funktion. Att IF Metall nu utsätter vår kollektivavtalsanslutna medlem för strejk innebär att företaget tar ekonomisk skada och äventyrar viktiga affärsrelationer. Läget är mycket olyckligt och vi följer utvecklingen noga, säger Jonas Hagelqvist, VD, IKEM.

– Hydro Extrusion har ju ingenting med konflikten att göra, och de kan inte heller påverka den. Situationen väcker också funderingar kring vilken part som egentligen bör ta den ekonomiska risken när en sådan typ av konflikt uppstår, säger Jonas Hagelqvist, VD, IKEM.

Begränsa möjligheten till sympatiåtgärder

I en färsk konjunkturbarometer för kvartal 3 fick IKEM:s medlemsföretag betygsätta svenska konkurrensvillkor i jämförelse med omvärlden. ”En fungerande arbetsmarknad” anses enligt undersökningen vara ett av de viktigaste villkoren. IKEM varnar för att konflikten riskerar påverka Sveriges anseende internationellt och i förlängningen försämra industrins konkurrenskraft. Många andra länder har mer balanserade konfliktregler. Det behöver Sverige också.

– Sverige behöver begränsa möjligheten till sympatiåtgärder och införa en proportionalitetsregel. IF Metalls stridsåtgärder riskerar att allvarligt skada svensk konkurrenskraft och minska företagens incitament att etablera sig och investera i Sverige, säger Jonas Hagelqvist, VD, IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye