Civil Rights Defenders

Stort bakslag för offer i Lundinrättegången

Dela

De målsägande som ingår i Lundinrättegången förlorar nu möjligheten att få skadeståndsfrågan prövad inom ramen för brottmålsrättegången. Beslutet från Stockholms tingsrätt gör det avsevärt mycket svårare, i praktiken nästan omöjligt, för offren att få upprättelse och blottlägger de systematiska hinder som de som fallit offer för folkrättsbrott ställs inför i sin kamp för rättvisa. Det menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som från start följt den historiska Lundinrättegången där två tidigare företrädare för det svenska oljebolaget Lundin Oil, numera Orrön Energy, står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

– Att separera målsägandenas skadeståndsanspråk gör det avsevärt mycket svårare för de som drabbats av dessa misstänkta folkrättsbrott att få upprättelse. I praktiken blir det nästan omöjligt eftersom de sydsudanesiska målsägandena nu riskerar att behöva betala för Ian Lundins och Alexandre Schneiters rättegångskostnader som kan komma att uppgå till mycket stora belopp, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.  

Lundinrättegången är Sveriges största rättegång genom tiderna. Efter 10 år av förundersökning åtalades Ian Ludin och Alexandre Schneiter för medhjälp till grovt folkrättsbrott i nuvarande Sydsudan. Cirka 270 förhör har hållits, cirka 150 personer har blivit hörda och förundersökningsprotokollet omfattar cirka 80 000 sidor. I rättegången finns 32 målsäganden, men i förra veckan meddelade Stockholms tingsrätt att 27 av dessa inte längre har möjlighet att få skadeståndsfrågan prövad inom ramen för brottmålsrättegången.(Läs vår analys av beslutet via länken.) 

Beslutet innebär att frågan om ersättning till brottsoffren kommer prövas som 27 separata tvistemål, med följden att brottsoffren måste betala Ian Lundin och Alexandre Schneiters rättegångskostnader om de förlorar målet.

En halv miljon kronor var enligt försvaret

Dessutom måste nu offren ställa en så kallad säkerhet, att likna vid en deposition, för de beräknade rättegångskostnaderna i både tingsrätt och hovrätt för att över huvud taget få målet prövat. Enligt svensk lag gäller detta krav för de personer som inte har ett europeiskt medborgarskap. Försvaret hävdar att den kostnaden kommer uppgå till en halv miljon svenska kronor per tvistemål.  

– Den som faller offer för folkrättsbrott har generellt sett idag små möjligheter till upprättelse. Att offren i Lundinrättegången ska behöva lägga ut en halv miljon kronor var för att över huvud taget få sin sak prövad i rätten begränsar allvarligt deras rätt till en rättvis rättegång. Man kan fråga sig om det är rimligt att utländska brottsoffer ska tvingas ställa hundratusentals kronor i säkerhet bara för att så sin sak prövad? säger Ebony Wade.

En vinst för försvaret som imorgon intar rätten 

Imorgon går Lundinrättegången in i en ny fas. Då är det dags för Ian Lundin och försvaret att i rättssalen bemöta den bevisning åklagaren lagt fram. Bevisningen i fallet rör elva tillfällen då åklagaren menar att de två företagsledarna Ian Lundin och Alexandre Schneiter gjort sig skyldiga till medhjälp till grovt folkrättsbrott. Försvaret har från start konsekvent nekat till brott.  

Kontakta oss 

Våra experter på folkrättsbrott kan kommentera hur offer i Lundinrättegången påverkas av att tingsrätten avskiljer skadeståndsanspråket, men också vilken bevisning åklagarna presenterat och hur fallet har utvecklat sig i rättssalen. Kontakta oss på 076 576 27 62 eller via e-post: press@crd.org.   

Vill du komma på eventet: Lundin Oil and the Path to Justice ? 

Den 8 december anordnar Civil Rights Defenders, Global Idé, PAX och Swedwatch ett seminarium om hur de som drabbas av internationella människorättskränkningar kan få upprättelse. Deltar gör såväl vittnen och människorättsaktivister från Sydsudan som forskare och erfarna jurister. Med utgångspunkt i Lundinrättegången undersöker vi vilka möjligheter som idag existerar för att få upprättelse för folkrättsbrott och vilka åtgärder som behövs för att de drabbade ska kunna utöva denna rättighet. Anmäl dig till eventet här.

Nyckelord

Länkar

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Civil Rights Defender of the Year 2024 – Ukrainian Mariia Sulialina documents grave violations against children25.4.2024 08:02:16 CEST | Pressmeddelande

The 2024 Civil Rights Defender of the Year Award goes to Mariia Sulialina, 27, head of the Ukrainian human rights organisation Almenda. Mariia Sulialina became a human rights activist when she was only 15. For many years she has fought tirelessly to hold accountable those responsible for the abuses committed against children during the war in Ukraine.

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige11.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye