Kritisk infrastruktur måste säkras med mer än örlogsfartyg
JEF-länderna har beslutat att patrullera Östersjön och delar av Nordsjön med örlogsfartyg med anledning av en ökad hotbild mot kritisk infrastruktur. IKEM har längre krävt åtgärder för att säkra svensk gasförsörjning. Ökad bevakning är dock en otillräcklig åtgärd vid en redan förhöjd krisnivå.
![](/data/images/public/3236408/3395301/143e1fee-52c0-4a46-be0f-67b8ef7ced6c-w_720.jpg)
Energimyndigheten höjde krisnivån för svensk gasförsörjning i juni 2022. Enligt en färsk lägesrapport från myndigheten (Uppdaterad lägesbild med anledning av situationen i Ukraina, 28 november 2023) ligger den förhöjda nivån ännu fast och bedömningen är att ”den europeiska gasförsörjningssituationen under vintern 2023/2024 kan komma att bli utmanande trots bättre utgångsläge än förra vintern”.
Regeringen meddelade igårkväll att ett 20-tal örlogsfartyg ska bevaka Östersjöns och Nordsjöns kritiska infrastruktur efter beslut av Joint Expeditionary Force, JEF, ett försvarssamarbete mellan 10 olika länder. IKEM, som representerar de samhällsviktiga och gasberoende industrierna, menar att det är otillräckligt.
– Staten behöver skaffa en ordentlig försäkring för att säkra svensk gasberedskap. Industrin behöver molekylen i gasen som råvara, bland annat för att rena dricksvatten och för vår livsmedelsförsörjning. Sverige har till skillnad från många andra länder endast ett gasnät vilket gör vår försörjning mycket sårbar, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig, IKEM.
IKEM har sedan tidigare krävt att regeringen vidtar flertalet åtgärder.
– Det behövs en LNG-terminal längs det västsvenska naturgasnätet, ett gaslager som räcker i mer än ett par dagar och en utbyggd produktion och infrastruktur för biogas. Vi tycker också att staten skyndsamt måste upphäva lagen om förbud att ta upp egen naturgas, det är det minsta man kan begära vid en eventuell bristsituation, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig, IKEM.
Ett vanligt förekommande påstående är att Sverige och EU har väl fyllda gaslager. Korrekt, men oviktigt menar IKEM.
– Svenskt gaslager är en demoanläggning som syftar till att tryckutjämna. Den skulle göra oss trygga i några timmar. Europeiskt gaslager kan täcka en tredjedel av Europas vinterbehov, men i hur många dagar är svårt att sia. Att lagren skulle kunna trygg industrin vid kris är direkt osant, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.
Nyckelord
Kontakter
Linn FrimanPressekreterareIKEM
Tel:072-201 98 59linn.friman@ikem.seOm oss
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Bråttom att göra verkstad av Miljötillståndsutredningens förslag21.1.2025 10:43:59 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade Miljötillståndsutredningen sitt betänkande med förslag om hur tillståndsprocesser kan bli smidigare och mer förutsägbara. IKEM välkomnar utredningens förslag och uppmanar regeringen att skyndsamt agera.
Förbättra expertskatten och fördubbla den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen15.1.2025 13:27:22 CET | Pressmeddelande
Idag lämnades utredningen om bättre regler för expertskatt över till regeringen. Den innehåller flera efterlängtade förslag men går försiktigt fram i den föreslagna ökningen av expertskattenedsättningen.
IKEM:s krav i kommande avtalsförhandlingar19.12.2024 08:53:41 CET | Pressmeddelande
Idag växlar IKEM yrkanden med facken och därmed inleds 2025 års avtalsförhandlingar. Ett realistiskt märke behöver sättas och flera åtgärder vidtas för att bibehålla innovations- och kemiindustrins globala konkurrenskraft.
9 reformer för fler utländska forskare till Sverige18.12.2024 13:45:56 CET | Pressmeddelande
Regeringens utredning ”Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter” är klar och förslagen är efterlängtade. Men regeringen behöver gå ännu längre för att främja talangattraktion. IKEM har tagit fram en rapport med nio förslag på reformer för fler utländska forskare i den svenska industrin.
Både ris och ros till regeringens FoI-proposition12.12.2024 12:24:16 CET | Pressmeddelande
Idag har regeringen presenterat propositionen ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. Innovations- och kemiindustrin välkomnar satsningarna på industridoktorander, inriktningen mot biobaserat och cirkulär ekonomi, och inte minst life science. Men IKEM hade önskat att regeringen hade vågat gå längre avseende forskningsfinansieringssystemet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum