Svenska kyrkan

Svenska kyrkan på COP28 för klimaträttvisa och framtidstro

Dela

Världens länder samlas i Dubai den 30 november för årets klimattoppmöte, COP28. Med på mötet finns bland andra biskop Marika Markovits, Linköpings stift. I år sker den första globala översynen för hur världens länder gemensamt bidragit till Parisavtalets mål. En annan viktig fråga handlar om klimatfinansiering, för anpassning och kompensation för förluster och skador, som är en fråga om klimaträttvisa.

Svenska kyrkan har observatörsstatus under COP28. Det innebär att Svenska kyrkan har delegater på plats för att följa förhandlingarna. Delegaterna representerar både Svenska kyrkan och biståndsverksamheten Act Svenska kyrkan.

 – Svenska kyrkan vill att allt görs för att uppfylla 1,5-gradersmålet. Nu varnar FN för att den globala uppvärmningen är på väg mot 3 grader. Därför är det viktigt att Svenska kyrkan finns på plats för att sätta press på beslutsfattarna, säger biskop Marika Markovits, Linköpings stift.           

Kritik mot årets förhandlingar

Svenska kyrkan delar kritiken som har lyfts mot att klimatmötena riskerar att bli en marknadsplats för fossilindustrins lobbyister. Det är viktigt att inte lämna över förhandlingarna till dessa krafter och istället säkerställa ett brett deltagande av inte minst de grupper som redan nu befinner sig i klimatnödlägen.

–Civilsamhället har en viktig roll genom av vi lyfter krav om klimaträttvisa med beslutsfattare under klimatförhandlingarna. Den sämsta metoden för att bedriva påverkan för hållbara och rättvisa klimatlösningar är att inte göra något, säger Margareta Koltai Act Svenska kyrkans policyrådgivare för klimaträttvisa.

Klimaträttvisa

Klimatfrågan är en rättvisefråga – de människor som bidrar minst till klimatförändringarna är de som drabbas mest.

– Klimaträttvisa innebär att vi som bidrar till höga fossila utsläpp måste ompröva vår livsstil för att säkra välfärd, hållbarhet och rättvisa för alla människor. Genom att ta ansvar för en hållbar framtid inom planetens gränser och genom att bidra till en global, rättvis och jämlik fördelning av resurser kan vi uppnå klimaträttvisa, säger Margareta Koltai.

Svenska kyrkans delegation

Vecka 1, 30 november – 6 december:

  • Hanna Soldal, opinionsbildare i klimatfrågor, Act Svenska kyrkan
  • Sofie Olsson, Ageravolontär Svenska Kyrkans Unga och Act Svenska kyrkan
  • Tewaney Seifesellassie, ortodoxa kyrkan i Etiopien
  • Julia Rensberg, Kyrkornas världsråd

Tewaney Seifesellassie och Julia Rensberg har tagit del av Svenska kyrkans ackrediteringar och finns på plats som delar av den globala ekumeniska delegationen.

Vecka 2, 6–12 december:

  • Biskop Marika Markovits, Linköpings stift
  • Michael Nausner, Teol Dr, forskare Svenska kyrkan nationell nivå
  • Bassem Maher, regional representant Mellanösternregionen, Act Svenska kyrkan
  • Margareta Koltai, policyrådgivare klimaträttvisa (delegationsledare på COP28 för Svenska kyrkan)

Kontakter

Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen - http://www.actalliance.org, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen - http://www.actalliance.org har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye