Aleris

Aleris deltar i konferens om Sveriges hälso- och sjukvårdsstöd till Ukraina

Dela

Den 1 december deltar Aleris i en konferens om det samlade hälso- och sjukvårdsstödet till Ukraina från Sveriges sida. På konferensen medverkar Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister, Jakob Forssmed, socialminister, Viktor Liashko, hälsominister i Ukraina, tillsammans med representanter från svenska myndigheter, sjukhus, lärosäten, privat sektor och civilsamhälle.

Thomas Berggren överläkare Aleris Rehab Station
Thomas Berggren överläkare Aleris Rehab Station

— Kriget i Ukraina har påverkat en hel värld på ett eller annat sätt. Vårt viktigaste mål är att stötta patienterna, samhället och medarbetare i vården i den mån vi kan för att hantera en mycket allvarlig situation. Vår solidaritet till våra medmänniskor är inte geografisk, säger Thomas Berggren, överläkare och specialist inom neurologi på Aleris Rehab Station.

Vården som bedrivs inom Aleris är en del av det samlade hälso- och sjukvårdsstödet till Ukraina från Sveriges sida. Aleris Rehab Station har sedan krigets utbrott tagit emot 30 ukrainska patienter som skadats i kriget, de flesta soldater men även några civila.

— Dessa patienter har alla haft längre vistelser hos oss och syftet har varit att skapa förutsättningar för att de ska kunna återfå så mycket som möjligt av de funktioner som gått förlorade, lära sig kompensera för funktionsbortfall och kunna gå vidare i livet, säger Thomas Berggren.

Det är flera aktörer och samarbetspartners som gjort detta möjligt, bland annat samverkan med Karolinska Universitetssjukhusets trauma- och plastikkirurgiska enheter, medicinsk expertis från krigsfronten, Migrationsverket, Ukrainas Ambassad och olika frivilligorganisationer. Rehab Station kommer så länge behovet finns att fortsätta ta emot krigsskadade patienter från Ukraina.

Sedan många år tillbaka har medarbetare inom Aleris samarbetat med ett systersjukhus i staden Chernivtsy i sydöstra Ukraina. Utöver det har Aleris precis som många andra bidragit till Ukrainas befolkning och donerat 100 000 svenska kronor vardera till Röda Korset, Läkare utan Gränser och UNHCR.

Aleris representeras på konferensen av Thomas Berggren, överläkare och specialist inom neurologi på Aleris Rehab Station, och Sofia Palmquist, VD och koncernchef Aleris.

Om Aleris Rehab Station
Aleris Rehab Station är ett nationellt och internationellt rehabiliteringscenter som tar emot patienter från hela världen, utvecklar och bedriver medicinsk rehabilitering för personer med ryggmärgsskador, ortopediska skador, stroke, multipel skleros samt allmän neurologi i öppenvård eller som inneliggande rehabilitering.

De första evakueringarna av ukrainska patienter till Sverige genomfördes i slutet av mars 2022. Under traumafasen har patienterna vårdats på Karolinska universitetssjukhuset. Efter traumafasen sker den vården och rehabiliteringen vid Aleris Rehab Station. Vid sidan om universitetssjukhusen är Aleris Rehab Station ensamma i Sverige att kunna erbjuda viss form av specialistsjukvård. 30 av dessa patienter, civila och soldater, har vårdats inom Aleris.

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Bilder

Sofia Palmquist VD och koncernchef Aleris
Sofia Palmquist VD och koncernchef Aleris
Ladda ned bild

Om oss

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Ny studie visar att kulturformuleringsintervju kan underlätta identifikation av depressionssymtom vid transkulturella bedömningar29.2.2024 10:15:22 CET | Nyheter

The Cultural Formulation Interview – eller Kulturformuleringsintervjun (KFI) som den kallas på svenska – är ett diagnostiskt verktyg för transkulturella psykiatriska bedömningar. Det vill säga psykiatriska bedömningar där vårdpersonalen har en annan kulturell bakgrund än patienten. KFI tar hänsyn till kulturella variationer i symtombilden av psykiska problem och hur problemen beskrivs, och syftet är att underlätta diagnosställandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye