Riksteatern

Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse

Dela

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. 

– Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.

Tärnaby, eller Dearna som det heter på sydsamiska, är platsen för urfolksresidenset Jårrh! som arrangeras av Aejlies och Riksteatern.
Tärnaby, eller Dearna som det heter på sydsamiska, är platsen för urfolksresidenset Jårrh! som arrangeras av Aejlies och Riksteatern. Jonas Berglund

– Residenset Jårrh! är ett viktigt led i att bygga ut den konstnärliga infrastrukturen och kunskapsdelningen – så att fler kulturellt viktiga platser och perspektiv får en förstärkt position i den konstnärliga utvecklingen, säger Tina Eriksson Fredriksson, verksamhetsutvecklare på Riksteaterns dansavdelning.

Residenset kan sökas från första december av konstnärer som identifierar sig som urfolk och som arbetar med koreografi och rörelse med vidgade perspektiv. Sista dagen för ansökan är 16 januari och besked ges i mitten av februari. Residenset sker sommarhalvåret 2024. 

Aejlies och Riksteatern har under två år planerat och förberett residenset. I fjol anlitades fyra urfolkskonstnärer för att reflektera över vad ett residens av det här slaget behöver och hur det kan generera en fördjupad kunskap om urfolkskulturer.

– Det viktigaste är att vi välkomnar konstnärerna till en trygg plats och att de får den frihet de behöver för sitt arbete. Residenset sker i en samisk kontext där konstnären får möjlighet att ostört formulera ett nytt projekt eller utveckla ett pågående arbete. Självklart kommer vi också att uppmuntra den utvalda konstnären att dela sin praktik med fler, på det sätt som känns lämpligt, säger Oskar Östergren Njajta.

Om konstnärsresidenset Jårrh!
Residenset innebär att den utvalda konstnären får en betald vistelse i Tärnaby, med tillgång till arbetslokaler och boende. Tärnaby ligger i den västerbottniska fjällvärlden och nära gränsen till Norge. Residensplatsen kan sökas av konstnärer som identifierar sig som urfolk och arbetar med koreografi och rörelse. Jårrh! betyder dansa eller snurra på sydsamiska. Sista dagen för ansökan är 16 januari. Länk till utlysningen.

Om Aejlies
Samiskt kulturcentrum i Tärnaby som sedan starten 2020 erbjuder en samisk mötesplats, utställningar, kurser i samiska hantverkstraditioner med mera. Residenset Jårrh! som nu startas i samarbete med Riksteatern, är början på Aejlies expanderande residensverksamhet i Tärnaby. Läs mer här.

Om Riksteaterns regionala dansresidens
I nära samarbete med lokala aktörer, arbetar Riksteatern sedan 2015 med dansresidens på olika håll i landet. Professionella utövare får möjlighet att utveckla sina konstnärliga idéer tillsammans med publik och arrangörer på en specifik plats, vilket bidrar till en långsiktig utbyggnad av den konstnärliga infrastrukturen nationellt, men också internationellt. Läs mer här.

Nyckelord

Kontakter

Hanna Kangassalo, kommunikatör för Riksteaterns regionala dansresidens
070-603 89 67
hanna@kangassalo.se

Bilder

Tärnaby, eller Dearna som det heter på sydsamiska, är platsen för urfolksresidenset Jårrh! som arrangeras av Aejlies och Riksteatern.
Tärnaby, eller Dearna som det heter på sydsamiska, är platsen för urfolksresidenset Jårrh! som arrangeras av Aejlies och Riksteatern.
Ladda ned bild
Man in sami clothes
Oskar Östergren Njajta är verksamhetschef på Aejlies, samiskt centrum i Tärnaby.
Ladda ned bild
Kvinna i svart skjorta och glasögon
Tina Eriksson Fredriksson är verksamhetsutvecklare på Riksteaterns dansavdelning
Ladda ned bild

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye