Flest tror på stillastående bostadspriser på ett års sikt
Optimismen om bostadsprisernas utveckling ökade något mellan årets tredje och fjärde kvartal, sett till skillnaden mellan hur många som tror på stigande respektive fallande bostadspriser på ett års sikt. 34 procent tror på stigande priser och 20 procent på fallande priser. Störst andel av de svarande tror dock på stillastående priser, vilket 37 procent gör. Resterande andel svarar ”vet ej”, vilket är en minskning från tidigare kvartal. Om elpriserna stiger tror 78 procent att det kan påverka bostadspriserna negativt, varav knappt 1/3 av dessa tror i hög grad. Detta visar SBAB:s mätning av drygt 1000 bostadsägares prisförväntningar (Housing Price Expectations – HPE) för årets fjärde kvartal.

Fortsatt fler som tror på stigande än fallande priser – men flest tror på stillastående priser under det kommande året
SBAB har, via Kantar Insight, frågat drygt 1000 bostadsägare om vad de tror om bostadsprisernas utveckling framöver (se tabell 1). Undersökningen genomfördes 20–22 november. Indextalet HPE (se diagram 1) som fångar prisförväntningarna på ett års sikt är positivt, viket visar att det är fler som tror på stigande snarare än sjunkande bostadspriser. 34 procent av de svarande tror på stigande priser medan 20 procent tror på fallande. Störst andel – 37 procent – tror dock att priserna kommer att stå stilla. Bland de som tror på stigande priser hänvisar 53 procent till ett högt efterfrågetryck som orsak till detta medan 38 procent anger sjunkande bostadsräntor – det senare en betydligt större andel jämfört med föregående kvartal. Bland de som i stället tror på fallande priser, anger hela 68 procent stigande räntor som huvudsakligt skäl för detta.
– Bostadsägarna har fortsatt en rätt splittrad bild av prisernas utveckling framöver och även vad som kommer att driva priserna framöver, framför allt vad gäller utvecklingen av bolåneräntorna. Jag tänker att det nog speglar att det finns en kvarvarande osäkerhet om både inflationen och ränteutvecklingen, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
– Samtidigt som det är en betydligt större andel som tror på stigande än fallande priser, tror störst andel på stillaståendepriser på ett års sikt. Vi själva spår att bostadspriserna kommer att öka med måttliga 2 procent nästa år, bedömt utifrån en skattning hur priserna historiskt har varierat med bolåneräntorna och hushållens inkomster och givet vår prognos för dessa variabler. De tillfrågade bostadsägarnas sammantagna svar stämmer i grova drag ganska väl in med den prognosen, säger Robert Boije.
En klar majoritet tror på stigande priser på tre års sikt
På tre års sikt är det 59 procent som tror på stigande priser. 51 procent tror på en ökning på upp till 10 procent. 8 procent tror på en större prisökning på samma horisont. 7 procent tror i stället på fallande priser.
– Bostadspriserna stiger vanligtvis nominellt över tiden i takt med stigande hushållsinkomster. Sedan kan förändringar i ränteläget ge större variationer kring trenden. Givet vår nuvarande bolåneprognos, där bolåneräntorna väntas börja sjunka framåt sommaren nästa år, uppskattar vi att priserna kan komma att stiga med 12–13 procent sammanlagt kommande tre år. Hushållens sammantagna förväntansbild ser ut att ligga lite i underkant av den prognosen, säger Robert Boije.
Tro på negativ prispåverkan till följd av stigande elpriser
78 procent av de svarande bedömer att bostadspriserna skulle påverkas negativt om elpriserna skulle stiga markant (se tabell 2). 24 procent svarar att de tror att priserna då kommer att påverkas i hög grad och 54 procent i mindre grad. 8 procent tror inte på någon påverkan alls på bostadspriserna om elpriserna skulle stiga markant. Resterande svarar att de inte vet.
–En stor majoritet av de svarande tror att bostadspriserna skulle påverkas negativt i händelse av markant stigande elpriser. Samtidigt är bilden splittrad om graden av påverkan. Troligen speglar det att de svaranden bor i bostäder som i olika grad är beroende av el för framför allt uppvärmning. Vi har själva i en tidigare studie, utifrån en i forskningen vanligen använd modell, bedömt att prispåverkan kan bli rätt stor för hus som är helt beroende av el för uppvärmning, säger Robert Boije.
Tabeller och diagram hittar du i bifogat pressmeddelande!
Om granskningen:
Undersökningen genomfördes den 20–22 november av Kantar Insights på uppdrag av SBAB. Undersökningen genomfördes online via Kantar Medias Sifopanel. Drygt 1000 individer (alla bostadsägare) mellan 18–79 år har svarat på frågorna. Sifopanelen består av slumpmässigt rekryterade individer från ett riksrepresentativt urval avseende kön, ålder och region. Det finns ingen möjlighet att själv gå med i Sifopanelen. De som deltagit i undersökningen har blivit slumpmässigt utvalda.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:076-118 79 14catharina.henriksson@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 288 000 och 571 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2023). SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
4 av 10 förstår inte vad ett lånelöfte innebär – ny undersökning visar kunskapsglapp20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Våren är traditionellt en intensiv period på bostadsmarknaden. Ett lånelöfte från banken är startskottet för bostadsspekulanter. Termen lånelöfte i sig tycks dock ge upphov till viss förvirring. En ny undersökning från SBAB visar att 40 procent inte förstår innebörden av ett lånelöfte. Det är en preliminär bedömning av lånekapaciteten men många tolkar det som en garanti för lån. Paradoxalt nog har endast 4 procent nekats lån på den nivå som angivits i lånelöftet, trots denna förvirring. Resultat belyser likväl ett behov av ökad kunskap om bostadsfinansiering bland svenska konsumenter.
Riksbanken klämd från två håll19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Inflationen har stigit trendmässigt de senaste månaderna och legat tydligt över Riksbankens mål två månader i rad. Även om det finns vissa faktorer, till exempel att företagen planerar för fler prishöjningar, som i ökad utsträckning pekar mot höjda priser även framöver, bedöms uppgången vara temporär. Svensk ekonomi går på knäna, arbetslösheten fortsätter att öka, och hushållen håller hårt i plånboken. Svensk ekonomi är betjänt av ytterligare en sänkning av styrräntan. Den senaste tidens uppgång i både långa och korta marknadsräntor har bidragit till att bolåneräntorna har gått upp. En sänkning av styrräntan kan få den rörliga bolåneräntan att sjunka något igen. På ett års sikt bedöms de längre bundna bolåneräntorna ligga något högre än idag. Valet av räntebindningstid är inte självklart.
SBAB höjer räntorna på bolån13.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB höjer listräntorna för bolån med bindningstid 3 månader samt 2–10 år. Räntejusteringen beror på att marknadsräntorna har ökat vilket lett till ökade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 13 mars.
Små, små ljusglimtar för hårt pressade bostadsbyggare12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Under förra årets sista kvartal var det, i genomsnitt, balans mellan den beräknade potentiella efterfrågan och utbudet av nya bostäder för alla upplåtelseformer i Sverige som helhet. I Stockholms- och Skåne län var det dock tydliga underskott på villor. Trots lägre inflation och bolåneräntor syns ingen uppgång i antalet verifierat sålda nya bostäder jämfört med för ett år sedan. Däremot syns en tydlig uppgång i antalet bokade nya bostäder och markant kortare försäljningstider.
Vår i luften – men inte på bostadsmarknaden och särskilt inte för ettor5.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar inte på någon islossning på bostadsmarknaden som helhet i februari. Lägst temperatur är det i försäljningen av ettor. De generellt låga temperaturerna på bostadsmarknaden beror främst på ett stort antal återpublicerade objekt, långa försäljningstider och ett stort utbud.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum