Riksteatern

Benny Marcel utsedd till ny ordförande för Riksteatern

Dela

Idag, 7 december, utser regeringen Benny Marcel till ny ordförande för Riksteatern. Benny Marcel har lång erfarenhet av internationellt arbete med inriktning på bistånd och mänskliga rättigheter och har de senaste 25 åren varit verksam inom konst- och kulturområdet. 1 januari 2024 tar Benny Marcel över ordförandeposten och efterträder Karin Thomasson. 

– Det är en stor glädje för mig att få regeringens uppdrag att som ordförande leda Riksteaterns styrelse. Att fortsätta att utveckla visionen att erbjuda högkvalitativ scenkonst för alla - överallt, ska bli både roligt och spännande. Och att få lära känna hela denna folkrörelse är något jag ser mycket fram emot, säger Benny Marcel.  

Benny Marcel har en mångfacetterad bakgrund i internationellt arbete med inriktning på bistånd och mänskliga rättigheter med uppdrag i Mellanöstern, Sydamerika och Sydostasien. Han var under 6 år Europachef för Rädda Barnen. 

Sedan 1999 har han innehaft ledande roller inom konst och kulturområdet på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Marcel kommer senast från Nordisk Kulturfond där han under dryga åtta år arbetade som direktör för Nordisk Kulturfond.  

– Riksteatern når varje år närmare en halv miljon människor över hela landet och har idag runt 40 000 medlemmar. Då jag växelbor på en mindre ort ser jag värdet av hur en kvalitativ kulturverksamhet förändrar en plats. Jag är själv medlem i Voxndalens riksteaterförening. Att genom scenkonst få andra och nya perspektiv på samhället och tillvaron berikar, säger Benny Marcel.  

– Jag ser fram emot att arbeta med Benny Marcel för att tillsammans sprida högkvalitativ scenkonst över hela Sverige. Han kommer att tillföra erfarenheter, kunskap och nya perspektiv till Riksteatern, säger Susanna Dahlberg, vd för Riksteatern. 

Kontakter

Bilder

Foto : Peter Hoelstad
Foto : Peter Hoelstad
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye