Djurens Rätt

EU-kommissionens förslag om djurtransporter lämnar mer att önska

Dela

Under torsdagen den 7 november presenterade EU-kommissionen förslag på lagstiftning om djurtransporter. Förslagen rör exempelvis begränsade transporttider, maxtemperaturer och digitala verktyg för spårning, och förutom några ljuspunkter talar det mesta för att reell förbättring för djuren kommer att utebli.

Beskedet från EU-kommissionen lämnar mer att önska.
Beskedet från EU-kommissionen lämnar mer att önska. Foto: Shutterstock

Lagstiftningsförslagen för djurtransporter representerar ett av fyra lagstiftningspaket som hade utlovats av EU-kommissionen under 2023. De har fortfarande inte angett någon tidslinje för de övriga tre - hållning av djur, slakt och djurskyddsmärkning. För att utkräva EU-kommissionen på ansvar har Djurens Rätt nyligen skickat in ett officiellt klagomål till den europeiska ombudsmannen.  

Eftersom förslagen för transport var det enda av dessa fyra paket att ta sig hela vägen, var förhoppningen att dessa förslag skulle ha vässats ytterligare sedan det utkast som läckte i våras. Så blev dock inte fallet. Det förslag som hade kunnat innebära enorma förbättringar - att förbjuda transport av levande djur utanför unionen – inkluderades inte. 

– Det är mycket olyckligt att EU-kommissionen slarvar bort den här möjligheten att åstadkomma stora förbättringar för djuren. Vi nås återkommande av skandaler om överhettade djur på Europas vägar och svältande djur på omkringdrivande fartyg – och detta engagerar EU-medborgare. Det är verkligen beklagligt att kommissionen inte tar större ansvar för detta lidande, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

I övrigt rör det sig om en inkonsekvent anpassning till rekommendationerna i de senaste vetenskapliga yttrandena från EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Dessutom har en del av kraven från ANIT, Europaparlamentets utskott för djurtransporter, förbisetts. 

Visserligen ser Djurens Rätt att det återfinns positiva inslag, bland annat kortare maximalt tillåtna restider för de flesta arter, uppdaterade regler för utrymme, obligatorisk spårbarhet i realtid för alla vägtransporter och en minimiålder på fem veckor för transport av icke avvanda kalvar. 

– Även om förslagen lämnar mer att önska gläds vi åt att detta inte sköts upp på samma sätt som övriga lagstiftningspaket. Nu fortsätter vårt arbete för att Europaparlamentet och Ministerrådet i den kommande lagstiftningsprocessen ska stärka dessa förslag ännu mer, avslutar Camilla Bergvall. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Det här är Sveriges djurvänligaste kommun 202418.4.2024 14:37:07 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt presenterar idag den årliga rankingen Djurvänlig kommun för sjätte året i rad. På årets tio-i-topplista finns alla kommuntyper representerade – stora som små. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling. Eskilstuna kommun hamnar högst upp på listan och utses därmed som vinnare i årets ranking.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye