IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

800 000 jobb i riskzonen

Dela

För att industrin ska klara klimatomställningen krävs fossilfri och leveranssäker el till konkurrenskraftiga priser. Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination, och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin. Det visar Industrirådets nya rapport.

Fotograf: Bengt Säll

Industrirådet, med representanter för samtliga parter inom industrin, lanserar idag rapporten Elektrifiering är nyckeln till framgång med reformförslag för en snabb och kraftig utbyggnad av elproduktion och elnät i Sverige.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen tvingas lämna Sverige. Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig, IKEM.

Klimatomställningen är avgörande för näringslivet, men just nu har vi har två alternativa scenarion framför oss.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten. Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig, IKEM.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning. Då ska regeringen heller inte förvänta sig att företagen kommer kunna fortsätta investera och finnas i Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig, IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Strypt arbetskraftsinvandring hotar industrins konkurrenskraft och kompetensförsörjning15.2.2024 14:15:53 CET | Pressmeddelande

Idag har regeringen tagit emot Utredningen om en behovsprövad arbetskraftsinvandring, som föreslår ett nytt lönekrav för arbetstillstånd, återinförd arbetsmarknadsprövning och en större politisk inblandning i lönebildningen. Förslagen skulle påverka industrins kompetensförsörjning och Sveriges konkurrenskraft negativt. Regeringen bör avstå från att genomföra dessa förändringar, anser IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye