
Obetalt arbete i jul – drabbar kvinnor ekonomiskt
I genomsnitt gör kvinnor drygt 25 timmar mer obetalt arbete i hemmet per månad än sina män. Det kan tyckas lite men om man räknar om det till betalt arbete skulle en lärare få nästan 6 000 kronor i högre lön och drygt 1 000 kronor högre pension per månad om hon i stället lagt dessa timmar på ett avlönat arbete.

Julen är en stressig tid för många kvinnor
Julklappar, julgran, julmat, lussefirande och terminsavslutningar. December är årets i särklass stressigaste månad – för kvinnor. För vem bakar, kokar, steker och griljerar inför jul? Och kommer ihåg att posta julkortet till farmor? Kvinnor planerar och fixar det mesta inför jul ända fram tills det är dags för pappa, iklädd tomteluva, att göra entré.
-Fördelningen av hushållarbetet under julen är ingen isolerad förekomst utan ett mönster vi ser under hela året. Att kvinnor tar på sig det obetalda arbetet i hemmet bidrar i många fall till att kvinnor går miste om tusentals kronor i månaden i lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket en anställd inom olika yrken skulle ha tjänat i lön och pension om hen hade fått betalt för den extra obetalda hemarbetstiden. och hur mycket kompensation som behövs för den som tar ett större ansvar i hushållet. Se bilagan för en uträkning av hur 25 timmars arbete påverkar lön och pension.
Enligt den TID-rapport som gjordes på uppdrag av regeringen 2021 med syfte att framför allt mäta kvinnor och mäns tidsanvändning med fokus på det obetalda hem- och omsorgsarbetet visar att kvinnor i genomsnitt arbetar mellan 25 och 30 timmar mer än män per månad med obetalt arbete i hemmet.
-Julen är inget undantag från det mönster vi kan se över hela året. Kvinnor står dessutom i högre grad för majoriteten av uttagna föräldradagar, tillfällig föräldrapenning och jobbar i högre grad deltid. Och hon blir också, möjligen som en konsekvens av detta, den som står för den största delen av det obetalda hushållsarbetet i hemmet - under hela året, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Även deltidsarbetet påverkar lön och pension
Om en kvinna dessutom väljer att arbeta deltid på grund av att hon spenderar mer tid på obetalt arbete i hemmet, kan det ha konsekvenser för hennes pension då den baseras på den genomsnittliga inkomsten under arbetslivet. Dessutom kan en kvinna med lägre inkomst ha svårare att avsätta pengar till privat pensionssparande, vilket ytterligare kan påverka den totala pensionsnivån.
Eftersom pensionen idag baseras på livsinkomsten -det som du skattar för när deltidsarbetet är borträknad - blir konsekvensen att kvinnors pension blir flera tusen kronor lägre. Låt julen 2023 bli en jul då du och din partner agerar och diskuterar hur ni blir mer jämställda i hemmet, säger Trifa Chireh;
-Varför inte låta ett kompensationssparande bli årets julklapp till den som tar det största ansvaret i hushållet.
Trifas tips
- Om ni tjänar olika mycket är det viktigt att prata om hur inkomster och utgifter ska fördelas. Den som tjänar mer kan också betala en större del av de gemensamma utgifterna. Målet är att båda ska ha råd med ett sparande som om ni är gifta bör göras till enskild egendom.
- Kom överens om hur er gemensamma ekonomi ska se ut. Ska alla delar vara gemensamma eller tar var och en ansvar för vissa delar? Försök, i den mån det går, att dela på det ekonomiska ansvaret.
- Lev så jämställd som möjligt. Se till att bli kompenserad inte enbart för inkomstbortfallet på kort sikt men även för pensionsbortfallet om du tar större ansvar hemma gällande vabb, eller går ner i arbetstid för att hinna med logistiken och barnen. Starta ett kompletterande sparande för den i familjen som tar större ansvar för barnen och kanske har gått ner i arbetstid för att få ihop livspusslet eller tar nästan alla vabb dagarna.
- Överväg att överföra premiepensionen. Det kan vara fördelaktigt för hushåll med tight ekonomi att inte behöva sätta av pengar direkt i ett sparande.
- Eller den som tjänar mest kan amortera mest på bostadslånen om man äger den gemensamt.
- Planera ekonomin så att båda klarar en eventuell skilsmässa, även om det känns osannolikt. Ha separata sparande och se till att båda står som ägare till eventuell bostad.
- Se till så att ni båda har eget sparande och kompensera eventuellt den som tar större ansvar i hushållet.
För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
Bilder
Dokument
Om länsförsäkringsgruppen
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.
Följ Länsförsäkringar
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar
Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande
Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.
Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.
”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande
Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.