Djurens Rätt

Närmare 28 000 personer vill se en fortsatt finansiering av Sveriges 3R-center

Dela

Djurens Rätt har idag överlämnat de 27 847 underskrifter som sedan oktober samlats in till stöd för fortsatt finansiering av Sveriges 3R-center. Centret arbetar med de tre R:en - att ersätta (replace), minska (reduce) och förfina (refine) djurförsök, men fick sin öronmärkta finansiering på 15 miljoner årligen indragen i budgetpropositionen. Namnen överlämnades till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) som är ansvarigt statsråd.

Närmare 28 000 personer vill se att regeringen steppar upp för försöksdjuren.
Närmare 28 000 personer vill se att regeringen steppar upp för försöksdjuren. Foto: Shutterstock

Sveriges 3R-center har i dagsläget flera anställda och fungerar som en etablerad kontaktpunkt för 3R-frågor i Sverige. Redan den 16 oktober kom nyheten att Jordbruksverket anmält varsel för 39 tjänster, något som bland annat påverkar 3R-centret som ser ut att krympa från 12 personer till en liten skara på tre. Motiveringen är obefintlig finansiering. Djurens Rätt menar att det inte stämmer överens med att Sverige utifrån EU-direktiv har bundit sig till att ersätta djurförsök så fort det är vetenskapligt möjligt. 

– Sedan Sveriges 3R-center grundades har vi sett en framgångsrik verksamhet växa fram i samverkan med företrädare från forskarsamhället, industrin och djurskyddsorganisationer. Det är lätt att rasera, men betydligt svårare att bygga upp. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte värderar arbetet med att ersätta, minska och förfina djurförsök högre, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Frågan om djurförsök är inte politiskt färgad likt många andra djurfrågor. Här råder bred samstämmighet bland partierna om att vi bör komma bort från att se djurförsök som gyllene standard. Djurens Rätts förhoppning är att denna samstämmighet ska avspeglas i praktiken genom att regeringen prioriterar en fortsatt satsning på Sveriges 3R-center, där finansieringen håller samma eller högre nivå som tidigare.  

– Djurens Rätt grundades 1882 som en reaktion på just djurförsöken, och det kommer fortsätta vara en av våra hjärtefrågor tills vi är i mål. Stödet från medborgarna är starkt, det har inte minst det här uppropet visat. Jag vill rikta ett stort tack till alla som skrev under, avslutar Camilla Bergvall.

Representanter från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna har reagerat på Djurens Rätts upprop. 

– Det är glädjande att så många vill se fortsatt verksamhet för landets 3R-center. Vi i Vänsterpartiet gör allt vi kan för att det ska bli verklighet, säger Kajsa Fredholm från Vänsterpartiet. 

– Det visar hur stort stöd det finns för att fasa ut de plågsamma djurförsöken. Något som fram till nyligen återspeglats i svensk politik. Sverige halkar efter i djurvälfärdsfrågor. Det har varit en framgångsrik och billig satsning fram till nu, och jag hoppas att regeringen väljer att lyssna på kritiken och tillföra medel igen, säger Rebecka Le Moine från Miljöpartiet. 

– Det gläder mig att se att det finns ett så stort intresse för frågan. Vi Socialdemokrater tycker också att det är oerhört viktigt att arbetet med att minska, förfina och ersätta djurförsök fortsätter och ser därför med oro på SD-regeringens strypta finansiering, säger Sofia Skönnbrink från Socialdemokraterna. 

– Djurskyddsfrågorna är viktiga och det stora engagemanget glädjer oss. För Liberalerna är det viktigt att finansieringen av 3R-centret nu säkras och vi har i regeringen bidragit till att den särskilda satsningen på 3R-centret numera är en del av Statens jordbruksverks ordinarie ansvar. Vi kommer bevaka att verket uppfyller sitt åtagande, säger Elin Nilsson från Liberalerna.

Utgiftsområdet där de öronmärkta pengarna fattas kommer debatteras och beslutas om i riksdagen på torsdag den 14 december.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med omkring 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätts riksordförande besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan9.4.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätts riksordförande, Camilla Bergvall, turnerar just nu runtom i Sverige med föreläsningsturnén "En framtid utan djurfabriker". Under april månad når turnén Göteborg, Halmstad och Trollhättan. Föreläsningen tar upp de svenska djurfabrikernas historia och uppkomst, samt deras nutida och framtida konsekvenser. Även förslag på lösningar presenteras för att skapa en hållbar värld för djur, människor och klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye