Skiljeman avgör hyresförhandlingarna i Stockholm
Idag vände sig Fastighetsägarna Stockholm till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd för att avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Stockholms stad. Hyresförhandlingarna inleddes i september, men efter tre månaders förhandlingar står parterna fortfarande långt från varandra. Nu blir det upp till en skiljeman att avgöra hyran i Stockholm.
Förhandlingarna om justeringen av hyrorna i Stockholm under nästa år inleddes i september. Precis som föregående år har förhandlingarna baserats på den modell som Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen har enats om. Modellen baseras på kostnadsutvecklingen under de senaste tre åren för att minska risken för att höga kostnader under enskilda år ska få allt för stort genomslag på hyresjusteringen.
- Enligt den gemensamma modellen har kostnaderna ökat med cirka 14 procent. Vi valde att lägga oss på den lägre nivån 12 procent, vilket skulle ge en hyreshöjning på cirka 700 kronor för en vanlig trerummare. Därmed skulle hyresvärden ha tagit den avgjort största delen för de kostnadsökningar landet har drabbats av, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.
Fastighetsägarna väljer nu att använda sig av en ny lagstiftning, som gör det möjligt att låta en skiljeman avgöra hur mycket hyrorna ska höjas. Den processen kan inledas om parterna inte har lyckats nå en överenskommelse tre månader efter det att förhandlingarna inleddes.
- Vi står så långt ifrån varandra och nödgas nu använda skiljemannaförfarandet. Det är tråkigt att vi inte har fått förståelse för att det måste finnas en koppling mellan utvecklingen av intäkterna och kostnaderna. Utan den kopplingen kommer det inte vara möjligt att förvalta hyresrätter på ett långsiktigt hållbart sätt. Då blir det också svårt att vända den kraftiga nedgången vi nu ser i nyproduktionen av hyresrätter, säger Nathalie Brard.
Under november månad har Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, utan framgång, även försökt att använda sig av medling för att komma framåt i årshyresförhandlingen. Nu blir det istället hyresnämnden som skyndsamt ska utse en skiljeman. När skiljemannen är utsedd ska tvisten avgöras inom sex veckor. När skiljemannen sagt sitt ska parterna inom två veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.
Så fungerar tvistelösningen
• Tidigast 3 månader och senast 4 månader efter påbörjad förhandling kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden som utser en skiljeman.
• Hyresnämnden ska utse en skiljeman skyndsamt.
• Tvisten ska avgöras inom 6 veckor efter att skiljemannen utsetts.
• Parterna ska sedan inom 2 veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.
Nyckelord
Kontakter
Nathalie BrardChef Fastighetsmarknad, Fastighetsägarna Stockholm
Tel:08-617 77 27nathalie.brard@fastighetsagarna.seTomas ErnhagenChefekonom
Tel:070-417 38 43tomas.ernhagen@fastighetsagarna.seFastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt – hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Den mest prisvärda fjärrvärmen finns i Luleå26.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Luleå Energis nät i Luleå erbjuder landets mest prisvärda fjärrvärme. Det visar en ny rapport från Fastighetsägarna GFR. - Jämfört med leverantörer med liknande förutsättningar är nätet i Luleå det billigaste i Sverige, säger David Björnberg, analytiker hos Fastighetsägarna.
Nu är hyrorna i Skurup, Svedala, Tomelilla, Burlöv, Lomma och Simrishamn klara5.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I december vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Skurup, Svedala, Tomelilla, Burlöv, Lomma och Simrishamn. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i dessa kommuner höjs mellan 5,2-5,5 procent (se nivåer nedan). Samtliga från den 1 januari 2025.
Kent Persson föreslås bli ny ordförande för Fastighetsägarna GFR4.3.2025 14:48:51 CET | Pressmeddelande
Valberedningen för Fastighetsägarna GFR föreslår Kent Persson från Heimstaden som ny ordförande inför föreningsfullmäktige i Göteborg den 24 april 2025.
Nu är hyrorna i Östra Göinge, Höör, Hörby och Kävlinge klara4.3.2025 09:39:04 CET | Pressmeddelande
I december vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Östra Göinge, Höör, Hörby och Kävlinge. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i Östra Göinge, Höör och Hörby höjs med 5,3 procent och hyrorna i Kävlinge med 5,2 procent. Samtliga från den 1 januari 2025.
Fjärrvärmenämnden avslår medling – kraftiga taxeökningar från Skövde Energi måste upphöra25.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fastighetsägarna i Skaraborg har under en längre tid försökt föra en konstruktiv dialog med Skövde Energi om fjärrvärmetaxorna, men utan framgång. Efter en förhandling där parterna inte kunde nå en överenskommelse, valde man att gå vidare till medling i fjärrvärmenämnden. Nu har nämnden beslutat att avslå medlingen. Deras bedömning är att medling inte kommer att leda till en överenskommelse mellan kunder och fjärrvärmeföretag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum