Ingenjörerna kräver mer attraktiva villkor och bättre löneutveckling i den kommunala sektorn
Ingenjörer är en nyckelkompetens som måste värdesättas högre i kommuner och regioner. Det menar Sveriges Ingenjörer, ett av 16 Sacoförbund i AkademikerAlliansen, som nu har lämnat över sina avtalskrav till arbetsgivarparterna SKR och Sobona.

Konkurrensen är stenhård om ingenjörernas nyckelkompetens. Men kommuner, regioner och kommunala bolag är inte lika attraktiva som den privata sektorn för ingenjörer, vilket gör att regioner och kommuner har svårt att rekrytera. Utmaningen blir dessutom ännu större för dessa arbetsgivare framåt, eftersom stora pensionsavgångarna förväntas bli ett betydligt större problem i dessa verksamheter.
Nästan 8 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer omfattas när avtalsförhandlingarna nu drar i gång för kommuner, regioner och de kommunala bolagen. AkademikerAlliansen har nu lämnat över sina krav till Sveriges kommuner och regioner, SKR, och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation, Sobona.
– Ingenjörer bygger välfärdens infrastruktur och säkerställer att vatten, avlopp och den avancerade tekniska utrustningen på våra sjukhus fungerar. Därför behöver kommuner, regioner och de kommunala bolagen kunna rekrytera och behålla ingenjörer som yrkesgrupp, säger Andreas Nyström, förhandlingschef offentlig sektor vid Sveriges Ingenjörer.
– Attraktiva villkor som kortad kvalifikationstid för föräldralön och god löneutveckling är viktiga krav för oss. Det blir tufft för de offentliga arbetsgivarna att digitalisera och ställa om samhället i klimatvänlig riktning om inte både löner och villkor förbättras kraftigt, särskilt för erfarna ingenjörer, säger Andreas Nyström.
AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan på den kommunala och landstingskommunala sektorn mellan 16 Sacoanslutna förbund. AkademikerAlliansen driver de gemensamma förhandlingarna på central nivå med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona som motparter. De tecknar kollektivavtal om till exempel löner, allmänna villkor, semester, sjukersättning, föräldraledighet och pension.
Utdrag ur AkademikerAlliansens yrkanden till SKR och Sobona
- att kvaliteten i lokala löneprocesser höjs genom en förstärkt förhandlingsordning, till exempel genom möjlighet att påkalla central partsgemensam konsultation eller förstärkt lönesamtal.
- att kvalifikationskraven för föräldrapenningtillägget tas bort.
- att överenskommelser gällande inlöst rätt till övertidsersättning ska vara uppsägningsbara av båda parter samt att det i anställningsavtalet eller överenskommelsen ska framgå vilket värde som övertiden är inlöst mot.
- att nattarbetsvillkoren för förbundens medlemmar görs likalydande med andra förbunds avtal.
- att samtliga kommuner och regioner i Sverige senast den 31 december 2025 ska ha tecknat lokala avtal baserade på Avtal om samverkan och arbetsmiljö från 2017.
- att parterna samverkar kring att skapa ett hållbart arbetsliv för AkademikerAlliansens chefsmedlemmar och att göra det attraktivt att ta på sig ett chefskap.
Medlemmarna i AkademikerAlliansen
- Akavia
- DIK-förbundet
- Fysioterapeuterna
- Kyrkans Akademikerförbund
- Naturvetarna
- Sjöbefälsföreningen
- SRAT, akademiker i samhällsbärande professioner
- Sveriges Arbetsterapeuter
- Sveriges Arkitekter
- Sveriges Farmaceuter
- Sveriges Ingenjörer
- Sveriges Psykologförbund
- Sveriges Skolledare
- Sveriges universitetslärare och forskare
- Sveriges Veterinärförbund
- Tjänstetandläkarna
Läs de fullständiga yrkandena på AkademikerAlliansen - Saco.
Läs rapporten Offentliga sektorns rekryteringsproblem hotar tillväxt och omställning (sverigesingenjorer.se)
Kontakter
Mattias Bengtsson ByströmPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder

Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin1.4.2025 09:12:38 CEST | Pressmeddelande
Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande
Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.
Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande
Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.
Specialister efterfrågas allt högre men får allt sämre lön11.3.2025 07:37:00 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivare efterfrågar spetskompetens inom teknik men samtidigt tappar specialister i löneutveckling. Enligt en ny rapport har skillnaden i lön gentemot chefer nästan dubblerats sedan 2003. En undersökning bland yngre ingenjörer visar att fler skulle välja karriärväg som specialist om det lönade sig bättre.
Först 2072 får ingenjörslandet Sverige jämställda löner8.3.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
För att säkra framtidens kompetensförsörjning behöver ingenjörsbranschen attrahera fler kvinnor. Skillnaden mellan mäns och kvinnors genomsnittliga heltidslöner per månad var 9,6 procent 2024, visar ny medlemsstatistik. Om vi håller samma takt som genomsnittet de senaste tio åren får ingenjörslandet Sverige jämställda löner först 2072!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum