Riksteatern

Riksteatern uppmärksammar teaterkollegors osäkerhet i Palestina

Dela

Kriget i Gaza har utvecklats till en humanitär katastrof och beskrevs nyligen av FN som en av de värsta situationerna vi har bevittnat. Vid sidan av detta lidande pågår också kontinuerliga attacker mot kulturarbetare i övriga ockuperade delar av Palestina. Kollegor och samarbetspartners till Riksteatern lever under ständiga hot om trakasserier och arresteringar.

Den 13 december arresterade den israeliska militären flera teaterarbetare från Freedom Theatre i Jenin. En legendarisk teater som är ett viktigt kulturnav på Västbanken och som trots ockupationen har turnerat hela världen bland annat i Sverige.

En av de arresterade var den konstnärlige ledaren Ahmed Tobasi som senast var aktuell på Riksteatern hösten 2022 i föreställningen En stund som dröjer av Christian Jatahy. Förutom att han medverkade själv, skapades en del av det filmade materialet i föreställningen just på Freedom Theatre i Jenin med kollegor därifrån.

Ahmed Tobasi släpptes fri, på grund av hans norska medborgarskap och norska statens agerande. Men flera kollegor är fortfarande fängslade och ännu fler kan inte uttrycka sig fritt.

Denna situation drabbar också andra teatrar såsom Ashtar Theatre, Al-Harah Theatre med flera. Dessa är mångåriga samarbetspartners och kollegor till Riksteatern, och är viktiga civila kulturinstitutioner i Palestina med betydande kulturutbyte med svenska konstnärer och med mångårigt kulturbistånd från Sverige.

Vi kan inte kompromissa med konstens frihet och konstnärers säkerhet. Ännu mindre i en krigssituation. Vi uppmanar alla krafter i samhället som står för konstens frihet att höja rösten och uppmärksamma denna utveckling.

Konstnärer i nöd ska inte känna sig osedda och bortglömda oavsett var i världen de befinner sig.

Susanna Dahlberg, vd Riksteatern

Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern

Mia Larsson, danschef Riksteatern

Kontakter

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye