Riksteatern

Maria Sundbom i verklighetsbaserad berättelse om att förlora sina barn

Dela

Jag tror det är vår därute är en verklighetsbaserad monolog om ett olöst fall där en mamma förlorar både sina döttrar och ett samhälle som sviker. En berättelse om förlust, sorg och livets helande kraft. I rollen som Irina ser vi Guldbaggevinnaren Maria Sundbom. Dramatisering och regi av den italienska konstnären Gaia Saitta. Premiär den 16 januari i Årsta med riksteaterturné under våren 2024.

Fotograf Senay Berhe
Fotograf Senay Berhe

Irina, en högt uppsatt chef, kämpar mot en kontrollerande make som försvinner med deras barn efter att hon begär skilsmässa. Efter år av sökande, motgångar, förtvivlan, och byråkratiska hinder har livet tappat sin mening. Allt är tomt. Men så träffar Irina en person som väcker förbjudna känslor mitt i den obeskrivliga sorgen. Kan en mamma som har förlorat sina barn någonsin bli hel igen?

Jag tror det är vår därute handlar om hopp, människors oändliga styrka och kraft att ta sig fram och vidare även när livet är brutalt. Jag tänker att föreställningen kan verka som tröst i denna svåra och polariserade samtid, säger Maria Sundbom.

Pjäsen bygger på en verklighetsbaserad roman av Concita De Gregorio och är dramatiserad av den italienska konstnären Gaia Saitta, som även regisserar föreställningen. I rollen som Irina ser vi Guldbaggevinnaren Maria Sundbom, känd från tv-serier som bland annat Dejta, Fröken Frimans krig, Bron samt teaterföreställningar som den uppmärksammade monologen Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva på Uppsala Stadsteater. 

–Jag känner ödmjukhet och djup medkänsla inför att gestalta Irinas berättelse på scen. Hon besitter en enorm kraft som inspirerar och fascinerar mig. Jag har lärt mig mycket genom att se världen ur hennes ögon för en stund, säger Maria Sundbom.

Premiär den 16 januari i Årsta med riksteaterturné under våren 2024. 

Medverkande
Maria Sundbom

Konstnärligt team 

Av: Gaia Saitta och Giorgio Barberio Corsetti
Baserad på Concita de Gregorios bok Mi sa che fuori é primavera
Dramatisering och regi: Gaia Saitta
Översättning: Mia Törnqvist
Dramaturg: Alexander Charlamov
Konstnärlig samarbete: Cécile Lassonde
Scenografi: Guiliana Rienzi
Videokonsept: Igor Renzetti
Ljuddesign: Tom Daniels
Ljusdesignen: Marco Giusti
Maskör: Agnes Kenttä 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye