Riksteatern

Maria Sundbom i verklighetsbaserad berättelse om att förlora sina barn

Dela

Jag tror det är vår därute är en verklighetsbaserad monolog om ett olöst fall där en mamma förlorar både sina döttrar och ett samhälle som sviker. En berättelse om förlust, sorg och livets helande kraft. I rollen som Irina ser vi Guldbaggevinnaren Maria Sundbom. Dramatisering och regi av den italienska konstnären Gaia Saitta. Premiär den 16 januari i Årsta med riksteaterturné under våren 2024.

Fotograf Senay Berhe
Fotograf Senay Berhe

Irina, en högt uppsatt chef, kämpar mot en kontrollerande make som försvinner med deras barn efter att hon begär skilsmässa. Efter år av sökande, motgångar, förtvivlan, och byråkratiska hinder har livet tappat sin mening. Allt är tomt. Men så träffar Irina en person som väcker förbjudna känslor mitt i den obeskrivliga sorgen. Kan en mamma som har förlorat sina barn någonsin bli hel igen?

Jag tror det är vår därute handlar om hopp, människors oändliga styrka och kraft att ta sig fram och vidare även när livet är brutalt. Jag tänker att föreställningen kan verka som tröst i denna svåra och polariserade samtid, säger Maria Sundbom.

Pjäsen bygger på en verklighetsbaserad roman av Concita De Gregorio och är dramatiserad av den italienska konstnären Gaia Saitta, som även regisserar föreställningen. I rollen som Irina ser vi Guldbaggevinnaren Maria Sundbom, känd från tv-serier som bland annat Dejta, Fröken Frimans krig, Bron samt teaterföreställningar som den uppmärksammade monologen Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva på Uppsala Stadsteater. 

–Jag känner ödmjukhet och djup medkänsla inför att gestalta Irinas berättelse på scen. Hon besitter en enorm kraft som inspirerar och fascinerar mig. Jag har lärt mig mycket genom att se världen ur hennes ögon för en stund, säger Maria Sundbom.

Premiär den 16 januari i Årsta med riksteaterturné under våren 2024. 

Medverkande
Maria Sundbom

Konstnärligt team 

Av: Gaia Saitta och Giorgio Barberio Corsetti
Baserad på Concita de Gregorios bok Mi sa che fuori é primavera
Dramatisering och regi: Gaia Saitta
Översättning: Mia Törnqvist
Dramaturg: Alexander Charlamov
Konstnärlig samarbete: Cécile Lassonde
Scenografi: Guiliana Rienzi
Videokonsept: Igor Renzetti
Ljuddesign: Tom Daniels
Ljusdesignen: Marco Giusti
Maskör: Agnes Kenttä 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Palestinske Amer Hlehel utforskar migration, trauma och den osynliga vardagen för flyktingar - urpremiär för Kusinerna 25 januari16.1.2025 14:19:35 CET | Pressmeddelande

I sin nyskrivna pjäs Kusinerna belyser den palestinske dramatikern och skådespelaren Amer Hlehel de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av migration och trauma. I en samtid där frågor om exil och integration ständigt debatteras, bjuder Kusinerna på en känslomässig resa genom kulturkrockar, identitet och familjeband. Premiär den 25 januari i Hallunda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye