Lantbrukarnas Riksförbund

Lasse Åbergs muskelfilm utsedd till tidernas bästa mejerireklam

Dela

I december har mjölk.ses läsare röstat fram tidernas bästa svenska mejerireklam. Vinnare blev Lasse Åbergs reklamfilm Muscles från 1971. 
"Vad kul att ni dammar av de där gamla rullarna", säger Lasse Åberg.

Lasse Åbergs prisbelönta Musclesfilm från 1971 har korats till Sveriges bästa mejerireklam genom tiderna. Lasse firade med ett glas youghurt i Stig-Helmerrummet på Åbergs Museum.
Lasse Åbergs prisbelönta Musclesfilm från 1971 har korats till Sveriges bästa mejerireklam genom tiderna. Lasse firade med ett glas youghurt i Stig-Helmerrummet på Åbergs Museum. Foto: Max Åberg

Filmen är en i raden av regissören Håkan Sjölins populära 1970-talsfilmer för Pinguin Film, med Lasse Åberg i huvudrollen som ivrig mjölkdrickare.

- Det var enkla filmer som Håkan Sjölin och jag brainade fram. Vi åkte runt till olika orter, till och med till London, för att hitta inspiration. Arne Gustafsson filmade det mesta, berättar Lasse Åberg.

Filmerna spelades in under en tioårsperiod och reklambyrånätverket Ted Bates hade avtalet med uppdragsgivaren mejerierna. Hur många filmer det till slut blev, minns inte Lasse på rak arm, men flera av dem finns samlade i ”En biologilektion med Lasse Åberg”.

- Filmerna funkade ju även internationellt. Det var väl för att formen var enkel och utan översälj, skulle jag tro. Muscles vann Guldlejon i Cannes 1971, och 1981 visades någon av de andra filmerna på The Johnny Carson Show, som Funniest non american commercial.

I reklamfilmen Muscles är Ramon Sylvan Lasse Åbergs motspelare. Sylvan spelade bland annat Starke Adolf i Pippi Långstrump, och i början av 1970-talet arbetade han som passare (handräckare) på SVT, berättar Lasse.

- Han hade jobbat med oss en hel del och jag tyckte att han kunde passa som muskelknutte. Om jag var tesen så var han antitesen. Han var hygglig och sa ja, och så kom den filmen till.

Äter yoghurt varje dag: Det innehåller allt man behöver

I dag är Lasse Åbergs mejerifavoriter yoghurt och ost som han äter varje dag.

- Speciellt yoghurt – det är ett måste, det innehåller ju det man behöver – kalcium och vitaminer.

Just nu skriver Lasse Åberg på ”En bok om havet” som släpps lagom till bokmässan i september.

- Jag gör den i samarbete med Voice of the Ocean och skriver både texter och illustrerar. Boken är skriven för skolelever, men med glimten i ögat och med gott humör.

2024 blir som vanligt ett produktivt år för Lasse Åberg, som är engagerad i en rad olika projekt. Jag skriver en del för radio och den 10 februari kör jag och Janne Schaffer en konsert tillsammans med Sweden Symphonic Orchestra i Trollhättan.

Gäsene Mejeri bästa "moderna" reklamfilm

Mjölk.ses mejeri-julkalender har fått in drygt 10 000 röster och filmen Muscles kammade ensam hem 2140 röster och vilket var mer än dubbelt så många som tvåan, reklamen från 1977, med bland andra Carl Gustaf Lindstedt och Ulf Brunnberg.

På tredje plats kom också en film från 1970-talet, med Siw Malmkvist och Siv Ericks från 1971.

Bästa film av dagens mejerier, var Gäsene Mejeris film från 2021 som kom fyra.

- Vi är överväldigade över all den positiva respons vi har fått på tävlingen. Varje dag producerar svenska mjölkbönder en råvara i världsklass, fullproppad med vitaminer och mineraler, men den här tävlingen visar att de även bidrar till reklamfilmer i världsklass, säger Johan Sjöblom, kommunikationsansvarig på LRF Mjölk.

Mjölkfilmsserien med Lasse Åberg har fått en rad olika utmärkelser:

1971: Guldlejon i Cannes

1972: Årets bästa svenska reklamfilm

1977: Guldlejon i Cannes

1981: Silverägg i reklambranschens Guldäggstävling

1981: Funniest non american commercial i The Johnny Carson Show

1983: Silverägg i reklambranschens Guldäggstävling

1983: Clio Award New York

1988: Silverägg i reklambranschens Guldäggstävling

2023: Tidernas bästa svenska mejerireklamfilm, framröstad av läsarna på mjölk.se

null
Mjölk.se samlar fakta om mjölk och mjölkprodukter kopplat till kostråd, hälsa och miljö. Det är svenska mjölkbönder och mejerier via LRF Mjölk som står bakom Mjölk.se.

Kontakter

För mera information, kontakta Johan Sjöblom, kommunikationsansvarig LRF mjölk, johan.sjoblom@lrf.se, 070-9514470.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Enskilda vägar säkrar maten och energi – även i framtiden?15.4.2024 06:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag behöver Sverige landsbygdens enskilda vägar för att säkra att det finns mat på bordet och energi till de svenska hemmen. Nio av tio lantbrukare i Sverige bedriver sin verksamhet längs en enskild väg och 90 procent av alla skogstransporter börjar där. Men ingen vet hur länge Sverige kan lita på dagens enskilda vägar. Det framkommer i Trafikverket inriktningsunderlag inför kommande infrastrukturproposition. Regeringen behöver i kommande infrastrukturproposition säkerställa den potentiella säkerhetsrisk som finns när det saknas data på dagens, och därmed framtidens, tillstånd för Sveriges största vägnät.

LRFs ekonomi fortsatt stabil - sår för ökad tillväxt12.4.2024 10:47:37 CEST | Nyheter

LRF-koncernens ekonomi är fortsatt stabil och redovisar 2023 ett resultat efter skatt på -77 Mkr. Det är en stark återhämtning jämfört med 2022 när resultatet landade på -665 Mkr. Bakom 2023 års resultat ligger positiv finansavkastning och ett betydande resultatlyft i LRF Samköp. Samtidigt påverkas resultatet tydligt av en extraordinär inflationsrelaterad uppräkning av LRFs pensionsskuld om hela 163 Mkr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye