Svenska Seglarförbundet

Arena Vattnet – framtidens vattensportanläggning

Dela

Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten. Tillsammans har de tagit fram ett konceptmaterial för framtidens multifunktionella och hållbara anläggningar för vattenidrott.

Montage: Arena Vattnet / Fotograf: Ola Ericsson
Montage: Arena Vattnet / Fotograf: Ola Ericsson

Under två år har projektarbetet pågått och nu presenterats ett utförligt och detaljrikt material som mottagits med stort intresse och nyfikenhet från många intressenter. Materialet riktar sig till såväl föreningar som kommuner och andra som vill bygga eller utveckla anläggningar för vattenidrott.

– En fotbollsplan, en sportanläggning eller en simhall är typiska exempel på en vanlig idrottsanläggning. Men en vattensportsanläggning är också en typ av idrottsanläggning. Vi vill ge inspiration och idéer hur framtidens anläggningar för vattensport ska se ut och fungera, säger Anette Önerud, projektledare, Arena Vattnet.

Materialet kan användas som diskussionsunderlag mellan klubbarna, men också mot kommuner och andra intressenter. Där finns allt från förslag på färdiga anläggningar ner till mindre lösningar på detaljnivå.

– Vi vet vad som funkar och inte funkar. Nu gäller det att förankra det i verkligheten – det vill säga hos de som vill bygga nya anläggningar eller utveckla och förbättra befintliga, säger Anette.

Ute på vattnet finns det gott om plats för alla som vill utöva idrott, motion eller friluftsliv. Men då krävs förutsättningar för att enkelt ta sig dit och det krävs anläggningar som är anpassade för att ta emot såväl nybörjare som rutinerade idrottare, motionärer och spontana besökare.

Ett enkelt och konkret exempel är hur en brygga kan utformas för att fungera optimalt för alla. Oftast behöver den vara bred och låg. Bred för att den ska kännas trygg och låg för att det ska vara enkelt att sjösätta mindre båtar, som exempelvis segeljollar och kajaker. Den ska gärna ligga i lä, ha jämna ytor som inte repar båten, kunna justeras över tid och ha både stegar och livboj. Man måste också tänka på ramper, räcken, halkskydd och kanter, eftersom den ska vara trygg och tillgänglig för alla.

Fördelarna med att utveckla vattensportanläggningar för flera olika vattenidrotter är många. Framför allt handlar det om att dela på kostnader och resurser.

Många fler viktiga värden följer med på köpet, såsom ökad möjlighet även för vuxna, äldre och nybörjare i alla åldrar som vill ut på vattnet. En förbättrad tillgänglighet sänker tröskeln för fler än bara för de som har funktionsnedsättningar.

– Om vi samarbetar och lägger ihop våra resurser och styrkor kan vi skapa anläggningar som erbjuder ett större utbud och som blir mer involverade i samhället och i det offentliga rummet, säger Anette Önerud och fortsätter:

– År 2023 fanns drygt 600 föreningar, och över 150 000 aktiva medlemmar inom de olika vattensportförbunden i Sverige. Samtidigt vet vi att mer än dubbelt så många regelbundet utövar idrott på vattnet, antingen på egen hand eller i organiserad form.

Intresset för att börja är stort och hänger ihop med en ökad trend kring friluftsliv och outdoor-aktiviteter. Många står i kö för att vara med i en vattensportklubb där verksamheten är attraktiv och klubben vill växa. Men då krävs en anläggning som kan ta emot fler än ett begränsat antal medlemmar.

– De som saknas inom vattensporten är generellt personer från socioekonomiskt svagare områden. Tanken med projektet Arena Vatten är bland annat att bidra till förändring och göra vattnet tillgängligt för fler, säger Anette Önerud.

Ladda ner konceptmaterialet här: Bygga-for-idrott-pa-vattnet-2023-Arena-Vattnet-Konceptkatalog.pdf (arenavattnet.se)

Kontakter

Bilder

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye