IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Hydro Extrusion tvingas säga upp personal till följd av IF Metalls stridsåtgärder

Dela

Nu tvingas Hydro Extrusion varsla om uppsägning av personal som en konsekvens av IF Metalls konflikt med Tesla. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna kräver att IF Metall häver stridsåtgärderna omedelbart.

Jonas Hagelqvist, vd IKEM.
Jonas Hagelqvist, vd IKEM. Fotograf: Bengt Säll

– IF Metall har orsakat omfattande skador för kollektivavtalsanslutna Hydro Extrusion som nu varslar cirka 20 personer om uppsägning, varav flera är medlemmar i IF Metall. Dessa människor kastas nu ut i arbetslöshet under tuffa ekonomiska tider, säger Jonas Hagelqvist, VD, IKEM.

Strejken verkställdes den 24 november 2023 och Hydro Extrusion har sedan dess förlorat viktiga affärsrelationer, tagit ekonomisk skada och tvingas alltså nu varsla personal.

Sverige har en unikt långtgående rätt till stridsåtgärder som innebär att även företag som har kollektivavtal och saknar koppling till primärkonflikten kan utsättas för oproportionerliga och orimliga kostnader från konflikter.

– Det här underminerar fredsplikten och skadar därmed kollektivavtalsmodellen, säger Jonas Hagelqvist, VD, IKEM.

– En av den svenska industrins styrkor är låg konfliktnivå och pålitliga spelregler. Det främjar både export och investeringar i den svenska industrin. Nuvarande situation svärtar bilden av Sverige. Risken är att företag väljer att lägga investeringar och nyetableringar i andra länder än Sverige framöver, säger Jonas Hagelqvist, VD, IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye