Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Historiskt högt antal konkurser under 2023

Dela

Under 2023 har totalt 8 868 företag gått i konkurs. Det är det högsta antalet konkurser under ett år sedan 1998. Konkurserna har varit särskilt höga sedan maj 2023, då antalet konkurser per månad varit högre än respektive månad tidigare under 00- och 10-talet.

– När vi nu kan summera det gångna året är det tydligt att den ökning av konkurser som började 2022 hållit i sig under hela 2023, säger Hanna Skystedt, statistiker, Tillväxtanalys.

Konkurserna för 2023 berörde 20 712 anställda, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med 2022.

Under 2023 ökade konkurserna inom samtliga branscher. I absoluta tal gick flest företag i konkurs inom finans-, fastighets- och företagstjänster och byggindustrin.

Konkurserna ökade i samtliga län, förutom i Västernorrlands län, där de minskade med 7 procent jämfört med 2022. Ökningen var särskilt stor i Södermanlands län, där konkurserna ökade med 53 procent. Bland storstadslänen ökade konkurserna med 31 procent för Stockholms län, 26 procent för Västra Götalands län och 27 procent Skåne län.

I december gick 920 företag i konkurs, en ökning med 26 procent jämfört med december 2022.

Ta del av statistiken på www.tillvaxtanalys.se

Om oss

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye