Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Investeringar inom miljöteknik ökade under 2022

Dela

Venture Capital-investeringarna är på fortsatt höga nivåer i svenska portföljbolag under 2022. Framförallt har investeringarna inom miljöteknik – Cleantech – ökat kraftigt.

– Vi såg ett tydligt trendbrott i investeringsvolymerna inom miljöteknik under 2021 som fortsatt även 2022. Vi kan se att den höga investeringstakten som påbörjades 2021 har fortsatt och förstärkts under 2022, säger Torbjörn Danell, analytiker, Tillväxtanalys

År 2022 är investeringsvolymerna inom miljöteknik totalt 1 904 miljoner kronor, vilket innebär att investeringarna ökat med 994 miljoner kronor från föregående år. Investeringsnivån har mer än fördubblats jämfört med de tidigare toppåren 2008 och 2009.

Samma utveckling och fortsatt höga investeringsvolymer märks också totalt sett i Venture Capital  (investeringar i tidig fas och för att finansiera utvecklingen av unga entreprenörsföretag) under 2022. Sedan 2008, då nästan 5 miljarder kronor riskkapital investerades i svenska portföljbolag, har investeringsvolymerna i Venture Capital (VC) ökat till över 10 miljarder 2022. Från 2020 och framåt har investeringsutvecklingen i Venture Capital varit positiv.                                   

– Vi ser en avmattning i ökningstakten under år 2022, men med fortsatt höga investeringsvolymer. Den totala VC-volymen ökade från 9,9 miljarder (2021) till 10,3 miljarder (2022), säger Torbjörn Danell, analytiker.

Tillväxtanalys ansvarar för att redovisa statistik över riskkapitalinvesteringar i Sverige. Statistiken bygger på data från Svenska Riskkapitalföreningen, SVCA.

Ta del av rapporten och statistiken på tillvaxtanalys.se

Kontakter

Om oss

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Nya innovationer hindras av regelverket18.6.2024 10:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hur påverkar lagar och regler nya innovationer? Och hur kan förutsättningarna för ny teknik förbättras? Tillväxtanalys har studerat hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden och sett att alltför långsam anpassning av regelverket skapade både hinder för den nya tekniken och ledde till flera oönskade effekter för samhället. I en ny rapport sammanfattas lärdomar och ges förslag på åtgärder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye