Hyresgästföreningen Region Mitt

Karlstads privata hyresvärdar väljer rättsprocess framför hyresförhandling

Dela

Branschorganisationen Fastighetsägarna GFR frånträder förhandlingarna om 2024 års hyror för privata hyresvärdar i Karlstad kommun. I stället vill Fastighetsägarna ta en rättstvist och låta hyrorna avgöras av en skiljeman tillsatt av hyresnämnden. Detta sker i ett läge då Fastighetsägarna träffat Hyresgästföreningen vid endast fyra tillfällen och förhandlingsprocessen inte ens är ordentligt inledd.

Fastighetsägarna begärde redan innan årsskiftet att en medlare skulle kallas in men valde sen att inte medverka i medlingsprocessen. Det gjorde det omöjligt att komma fram till en fredlig lösning av förhandlingen. Innan medlarna ens fått möjligheten att ge ett medlingsbud lämnade Fastighetsägarna förhandlingarna helt och lämnade in ansökan om en skiljeman till hyresnämnden i Göteborg.

-Fastighetsägarnas agerande är högst anmärkningsvärt. Det är uppenbart att de aldrig avsett att ta sitt ansvar för förhandlingarna och träffa en uppgörelse. De har inte ens försökt genomföra en seriös förhandling. De väljer konflikt i stället för att förhandla och det gynnar ingen, allra minst deras egna medlemmar, säger Anna Nykvist, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Det finns redan överenskommelser med andra fastighetsägare på orten som klart anger vilka nivåer som är rimliga för kostnadstäckning för 2024. Vi kan inte acceptera att hyresgäster som bor hos privata hyresvärdar i Karlstad skulle ta en ännu större ekonomisk smäll. Fastighetsägarna GFR borde ta sitt ansvar och återvända till förhandlingsbordet. Nu utmanar de i stället hela förhandlingssystemet.

- Fastighetsägarnas agerande drivs av en vilja att maximera hyreshöjningarna. Högre höjningar skulle vara helt förödande för hyresgästerna som redan har det väldigt tufft. Vi har svårt att se att någon av Karlstads annars mycket seriösa och bra fastighetsägare står bakom ett sådant agerande. Det här utsätter hela förhandlingssystemet för onödig stress, säger Henrik Woxlin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Ärendet ligger nu hos hyresnämnden som står inför att utse en skiljeman att lösa tvisten efter att både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen fått argumentera för sina ståndpunkter. Förfarandet inleds i januari och senast 6 veckor senare ska skiljemannen ge ett beslut för parterna att teckna förhandlingsöverenskommelser utifrån.

Totalt omfattas 2800 lägenheter i 156 fastigheter ägda av 125 hyresvärdar i Karlstad.

Kontakt:

Anna Nykvist, förhandlare Hyresgästföreningen 010-459 15 88 eller anna.nykvist@hyresgastforeningen.se

Henrik Woxlin, förhandlare Hyresgästföreningen 010-459 15 47 eller henrik.woxlin@hyresgastforeningen.se

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region Mitt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Mitt

Skiljeman har avgjort hyrorna för privata hyresvärdar i fyra kommuner i Sörmland26.3.2024 09:26:29 CET | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna MittNord avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling så har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2024. Rekommendationen sträcker sig i ett spann mellan 5,3 och 5,7 procent och gäller för drygt 14 000 hushåll i Sörmlands län. Fastighetsägarna krävde höjningar på elva procent.

Förhandlingen om hyror 2024 mellan Hyresgästföreningen och Eskilstuna Kommunfastigheter AB (Kfast) är klar14.3.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande

Den pågående ekonomiska osäkerheten präglad av hög inflation och stigande räntor har inneburit en utmaning för både hyresgäster och fastighetsägare. Hyrorna för bostadslägenheter med varmhyra och kallhyra höjs med 5,3 procent. Hyrorna för nyproducerade bostadslägenheter med presumtionshyra höjs med 3,23 procent. Höjningarna gäller från 1 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye