Svenska Seglarförbundet

Olympisk seglingsoffensiv

Dela

Nu startas en långsiktig olympisk satsning för att få fler svenska seglare att nå världstoppen. Den olympiska offensiven riktar sig mot yngre seglare som visat särskild vilja och potential. Målet är OS medaljer i Brisbane 2032.

Josefin Olsson vann OS-silver i Tolkyo 2020. Foto: Sailing Energy
Josefin Olsson vann OS-silver i Tolkyo 2020. Foto: Sailing Energy

Olympisk Offensiv är ett gemensamt åtagande från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Svenska Seglarförbundet (SSF), i samarbete med Göteborgs Kungl. Segel Sällskap (GKSS) och Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS). Syftet är att fler lovande seglare ska få bättre förutsättningar för att göra en full satsning mot världstoppen och målet är seglarna ska utveckla kapacitet för att ta medaljer i Brisbane 2032.

– I många idrotter har vi startat långsiktiga projekt för att få in fler idrottare i långsiktig full olympisk satsning, i detta fall mot Brisbane 2032. Och fler satsningar i andra idrotter är under planering för att höja vår internationella konkurrenskraft, säger SOK:s sportdirektör, Peter Reinebo och fortsätter:

– Inom svensk segling gör man ett bra jobb och seglingen är en av våra starkaste sommaridrotter. Vi har en väldigt bra topp idag och det är naturligt att vi nu satsar på nästa generation. Och det är viktigt att det sker i samarbete med Seglarförbundet, samt de största klubbarna KSSS och GKSS.

Satsningen, som inledningsvis inkluderar nio seglare, startar våren 2024 och är treårigt, med fokus på långsiktig prestationsutveckling såväl tekniskt, taktiskt, fysiskt och psykiskt samt på förmågan att få ihop en totalt sett slagkraftig satsning i de olympiska klassernas en eller tvåmansbåtar. Inriktningen är att seglarna ska kvalificera sig för SOK:s Topp- och Talanggrupp from 2026 eller 2027 – och därmed inleda en full OS-satsning för att förhoppningsvis kunna delta i OS Los Angeles 2028. Sedan är målet att de ska vara redo att konkurrera i världstoppen med sikte på Brisbane 2032.

– Vi har många talangfulla seglare i vårt utvecklingslag. Tack vare den här särskilda satsningen kan vi nu ge ett ökat stöd till några lovande seglare som gjort bra resultat på internationella juniormästerskap och visat en hög ambitionsnivå. Det här blir en stor hjälp för dem på vägen mot OS medalj 2032. Då är de mellan 27 och 32 år vilket är den ålder som de flesta OS-medaljörer är i när de står på toppen av sin karriär, säger förbundskaptenen och seglingsoffensivens huvudansvarige Magnus Grävare.

Det utökade stödet för seglarna i satsningen handlar om mer utlandsträning och deltagande på fler internationella regattor samt utökat tränarstöd, från både förbund och klubbar, både för hemmaplan och utomlands.

Stödet utgår för respektive seglares utvecklingsplan och blir behovsstyrt och skräddarsytt. Totalt handlar det om en satsning på cirka 3 miljoner kronor per år.

Information och utbildning inom strategi/taktik, fysträning, nutrition, meteorologi samt ”idrottssatsning hela livet”, kommer att ges till seglarna vid olika träffar och digitalt. Konkret stöd och uppföljning till fysisk och psykisk träning kommer ges individuellt och regelbundet.

Seglare i Olympisk Offensiv från och med 2024 är; Hanna Koba (ILCA 6), Erik Norlén (ILCA 7), Vidar Nyström (iQFOiL), Marius Westerlind/Olle Aronsson (49er), Julia Henriksson/Klara Johansson (49erFX), Klara Utterström/Ebba Berntsson (49erFX). Andra seglare kan komma i fråga inför 2025 och/eller 2026 genom att visa stark utveckling och bra internationella resultat. Seglare kan också tas bort från satsningen, exempelvis på grund av bristande satsning.

Uppdraget att leda den olympiska seglingsoffensiven har gått till SSF:s Alberte Holm Lindberg och Martin Strandberg som är ansvariga för utvecklingslandslaget, de ska arbeta i nära samspel med GKSS och KSSS elitansvariga Daniel Birgmark och Cecilia Jonsson.

Svensk segling är en pålitlig medaljleverantör i olympiska spel. Sedan sporten kom med på programmet (1908) har det blivit 37 svenska medaljer på 25 spel. Och sedan 1996 har Sverige vunnit medalj i segling i samtliga sju sommarspel utom ett. I senaste OS, Tokyo 2020, blev det två svenska silvermedaljer – dels genom Josefin Olsson i ILCA, dels genom Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470.

Kontakter

Bilder

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, silvermedaljörer på OS i Tokyo 2020. Foto: Sailing Energy
Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, silvermedaljörer på OS i Tokyo 2020. Foto: Sailing Energy
Ladda ned bild
Josefin Olsson. Foto: Sailing Energy
Josefin Olsson. Foto: Sailing Energy
Ladda ned bild
Anton Dahlberg/Fredrik Bergström.  Foto: Sailing Energy
Anton Dahlberg/Fredrik Bergström. Foto: Sailing Energy
Ladda ned bild
Övre raden fv: Erik Norlén, KSSS ILCA7, Vidar Nyström, KSSS iQFOiL, Julia Henriksson/Klara Johansson, GKSS 49erFX. Nedre raden fv: Hanna Koba, KSSS ILCA6, Ebba Berntsson/Klara Utterström, GKSS 49erFX, Olle Aronsson/Marius Westerlind, GKSS 49er. Foto Daniel Stenholm
Övre raden fv: Erik Norlén, KSSS ILCA7, Vidar Nyström, KSSS iQFOiL, Julia Henriksson/Klara Johansson, GKSS 49erFX. Nedre raden fv: Hanna Koba, KSSS ILCA6, Ebba Berntsson/Klara Utterström, GKSS 49erFX, Olle Aronsson/Marius Westerlind, GKSS 49er. Foto Daniel Stenholm
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye