IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM välkomnar regeringsuppdraget om översyn av svensk gasförsörjningstrygghet

Dela

Regeringen beslutade idag att Energimyndigheten får i uppdrag att analysera försörjningstryggheten på gasområdet i Sverige. Ett utmärkt beslut anser IKEM, som länge drivit frågan om gasberedskap.

Fotograf: Bengt Säll

– IKEM har äntligen fått gehör i gasfrågan. Vi välkomnar att regeringen uppdrar åt Energimyndigheten att analysera gasförsörjningen, ett efterlängtat och viktigt uppdrag, säger Malin Johansson, ansvarig energi- och klimatfrågor på IKEM.

Sverige har sedan juni 2020 en förhöjd krisnivå för vår naturgasförsörjning. Risken för gasbrist är överhängande.

– Innovations- och kemiindustrin, och i förlängningen hela samhället, är beroende av gasen. Våra medlemsföretag behöver gasen som råvara. Den är en förutsättning för kemikalieproduktionen, bland annat för livsmedelsförsörjning och rening av dricksvatten, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.

Sverige har, till skillnad från många andra länder, endast ett gasnät – det västsvenska naturgasnätet. IKEM:s förhoppning är att Energimyndigheten i sin analys ser behoven av följande åtgärder:

  • Ett statligt ansvar för svensk gasförsörjning
  • En statlig investering i en LNG-terminal längs det västsvenska gasnätet
  • Ett utbyggt gaslager
  • Satsningar på biogasens produktion och infrastruktur

IKEM har ännu inte tagit del av uppdraget i sin helhet. Kommentaren lutar sig mot det som regeringen skriver i sitt pressmeddelande ”Nytt uppdrag ska stärka försörjningstryggheten i gassektorn” den 18 januari 2024.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye