Länsförsäkringar

Mer i plånboken i januari – så kan pengarna växa

Dela

Den första januari 2024 sänktes skatten på arbete genom det förstärkta jobbskatteavdraget. Med en lön på 35 000 kronor per månad sänks skatten nu med 230 kronor per månad. Därtill tillkommer 180 kronor genom automatiska uppindexeringar. Totalt får du 410 kronor mer i plånboken per månad. - Det förstärkta jobbskatteavdraget ger dig en bra slant som du kan använda till att påbörja eller addera till ditt befintliga månadssparande. På sikt kan det ge en rejäl summa pengar, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som har räknat ut hur mycket pengar det kan ge på sikt.

Effekten av det förstärkta jobbskatteavdraget varierar med lönen. Med en lön på exempelvis
50 000 kronor per månad ger det nya jobbskatteavdraget 271 kronor i månaden och därtill tillkommer 314 kronor genom automatiska uppindexeringar. Den som har 50 000 kronor i lön får alltså sammanlagt 585 kronor mer i lönekuvertet per månad, eller 7 020 kronor per år.

-Använd pengarna för att trygga din privatekonomi, på såväl kort som lång sikt. Ligger du efter med räkningarna eller saknar en ekonomisk buffert för oväntade utgifter ska pengarna först gå dit. Har du bra marginaler är det en klok strategi att lägga pengarna i ditt långsiktiga sparande. Att spara handlar om att investera i dig själv, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, och fortsätter:

-Sparar du långsiktigt är det rimligt att du lägger de extra pengarna på börsen. Det innebär en högre risk men också en högre förväntad avkastning, och det tjänar du på i långa loppet. Ränta-på-ränta-effekten gör att små slantar växer till stora belopp långsiktigt. Ett månadssparande på 585 kronor med 7 procent i årlig avkastning ger dig närmare 300 000 kronor efter 20 år.

Månadssparande och slutbelopp efter 20 år med 7 procent i årlig avkastning

Månadsspararande

Summa efter 20 år med 7

procent i årlig avkastning

100 kr

50 753 kr

300 kr

152 260 kr

500 kr

253 768 kr

700 kr

355 275 kr

 

Så mycket mer får du i plånboken efter jobbskatteavdraget

Arbetsinkomst

Indexering*

Jobbskatteavdraget

Så mycket mer i plånboken

16 667 kr

177 kr

16 kr

192 kr

25 000 kr

180 kr

113 kr

293 kr

33 333 kr

180 kr

211 kr

391 kr

35 000 kr

180 kr

230 kr

410 kr

41 667 kr

314 kr

271 kr

585 kr

50 000 kr

314 kr

271 kr

585 kr

62 500 kr

435 kr

271 kr

706 kr

83 400 kr

500 kr

271 kr

770 kr

125 000 kr

500 kr

271 kr

770 kr

*Indexeringar av jobbskatteavdrag och grundavdrag, indexering skiktgräns satt till 0.

Tips till dig som sparar pengar på börsen

Månadsspara regelbundet. Sätt upp en automatisk månatlig överföring till ditt sparande, direkt när lönen kommer. Då behöver du inte ”tajma” börsens upp- och nedgångar.

Var långsiktig. Börsen kommer gå upp och ner, dag för dag, men över tid går den mer upp än ner. Med en längre sparhorisont ökar den förväntade avkastningen. Tänk på att pengar du har på börsen ska ha en lång sparhorisont, och inte något du behöver här och nu.

Se upp för höga avgifter. Avgifternas storlek har en stor bäring på vad du slutgiltigt får ut i pengar. 

Sätt upp sparmål. Bestäm gärna vad ditt mål är med månadssparandet. Det påverkar bland annat din sparhorisont, som sedan påverkar vilken risk du ska ta i ditt sparande. Ju längre sparhorisont du har till ditt slutmål desto högre andel aktier kan du ha.

Fundera på din riskvilja. Beakta även din allmänna riskvilja. Har du generellt sett en lägre riskvilja kan det vara bra att ha en högre andel räntebärande tillgångar i ditt totala sparande. Utvärdera ditt sparande med jämna mellanrum och linjera din portfölj med dina preferenser.

 

Fakta om jobbskatteavdraget
Totalt handlar det om 11 miljarder kronor i sänkt skatt på arbete och ytterligare två miljarder för pensionärer för att säkerställa balansen mellan skatt på lön och pension. Storleken på jobbskatteavdraget beror på hur stora dina arbetsinkomster är och om du är över eller under 66 år vid inkomstårets ingång.

Jobbskatteavdraget får bara räknas av mot din kommunala inkomstskatt och inte mot den statliga inkomstskatten, fastighetsskatten eller fastighetsavgiften. Jobbskatteavdraget påverkar inte heller avgifter som allmän pensionsavgift, begravningsavgift eller avgift till trossamfund.

Jobbskatteavdraget är inräknat i Skatteverkets skattetabeller som arbetsgivaren använder i samband med löneutbetalningar. Du behöver alltså inte själv ansöka om avdraget.

För dig som fyllt 66 år vid ingången av inkomståret beräknas jobbskatteavdraget på annat sätt än för den som inte fyllt 66 år.

Exempel på inkomster som inte ger rätt till jobbskatteavdrag:

  • sjukpenning från Försäkringskassan
  • föräldrapenning
  • ersättning från arbetslöshetskassa
  • sjuk- och aktivitetsersättning
  • pension
  • egen arbetsskadelivränta.

Källa: Skatteverket

                                                                                      

För ytterligare information kontakta:
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073 – 968 30 44 Stefan.Westerberg@lansforsakringar.se
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Bilder

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye