Riksteatern

Jacob Ericksson spelar i ny psykologisk dramakomedi om maktspel av dramatikern Marius von Mayenburg

Dela

Ellen Babić är ett nytt intrikat psykologiskt spel om lärarinnan Astrid som lever med sin före detta elev Klara. Rektorn på skolan tar upp att det har kommit in allvarsamma klagomål på Astrid från föräldrarna till en av hennes 16-åriga kvinnliga elever. På scen står Jacob Ericksson, Cecilia Lindqvist och Niki Gunke Stangertz. Av dramatikern och regissören Marius von Mayenburg Premiär 25 januari, Årsta i Stockholm.

Ellen Babić, Riksteatern 2024. Niki Gunke Stangertz, Jacob Ericksson, Cecilia Lindqvist
Ellen Babić, Riksteatern 2024. Niki Gunke Stangertz, Jacob Ericksson, Cecilia Lindqvist Foto: Patrick Miller

Lärarinnan Astrid lever med sin före detta elev Klara. Till kvällen har rektorn på skolan bjudit in sig själv för att prata om ett besvärande ämne. Det har kommit in allvarsamma klagomål på Astrid från föräldrarna till en av hennes elever, 16-åriga Ellen Babić. Rektorn säger att han vill skydda henne, men går han att lita på? Ett intrikat psykologiskt spel tar fart. Och nu börjar även Klara minnas detaljer från tiden som Astrids elev. 

– Jag har funderat på makt och maktmissbruk, både i ett professionellt sammanhang och i personliga relationer. Strax innan Ellen Babić hade jag skrivit Ex, en pjäs som skildrar en ex-flickvän som dyker upp i ett gift pars lägenhet och rör upp deras förhållande. För mig var Ellen Babić en fortsättning och utvidgning av detta ämne. En annan invasion äger rum, men den här gången ville jag att det skulle vara en thriller om hur makt används och missbrukas och om olika sorters bundenhet, säger Marius von Mayenburg.

Den tyske dramatikern har översatts till mer än 30 språk och är en favorit på Europas scener. Hösten 2021 var han aktuell i Sverige på Riksteatern med succén Ex. Nu är han tillbaka för att utmana publiken med den psykologiska dramakomedin Ellen Babić.

– Jag ville göra det så svårt som möjligt för oss som publik att avgöra vem vi identifierar oss med och vem vi anser vara skyldig. Vi reagerar ofta stereotypt på vissa karaktärskonstellationer och associerar dem med vissa idéer om maktfördelning. Vad händer när frontlinjerna i en konflikt inte löper parallellt med våra förutfattade meningar? Jag har alltid gillat teater bäst när vi efter en föreställning är lite mindre säkra på vilka vi är, säger Marius von Mayenburg.

Premiär den 25 januari i Årsta, Stockholm, med riksteaterturné under våren 2024. 

Medverkande
Jacob Ericksson  
Niki Gunke Stangertz  
Cecilia Lindqvist 

Konstnärligt team
Manus och regi: Marius von Mayenburg  
Översättning: Magnus Lindman  
Scenografi och kostym: Moa Möller  
Ljusdesign: Maria Ros  
Kompositör: Hans Appelqvist  
Maskdesign: Anna Olofson  
Dramaturg: Jani Lohikari  
Regiassistent: Karin Isaksson  
Sufflör: Maryam Bravo  
Förlag: Colombine teaterförlag  

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye