Sveriges läkarförbund

Läkarförbundet fortsätter att växa

Dela

Fler läkare väljer att gå med i Sveriges Läkarförbund. Förbundet har 58 000 medlemmar och växlar nu upp arbetet för att fortsätta öka i facklig styrka.

- Det är mycket glädjande att många väljer att bli medlem i förbundet. Ju fler vi är, desto bättre förutsättningar får vi att förbättra medlemmarnas villkor och påverka utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund. 

Läkarförbundet har fortsatt öka i medlemsantal under 2023 och har efter årsskiftet vuxit ytterligare. Förbundet har nu över 58 000 anslutna och har ökat med drygt 1000 yrkesverksamma medlemmar jämfört med föregående år. Totalt sett har Läkarförbundet ökat med 1,7 procent under 2023 och bland förbundets 25 lokalföreningar har de största medlemsökningarna skett i regionerna Uppsala, Jämtland och Örebro. 

På tio år har Läkarförbundet växt med drygt 10 000 medlemmar. Målet är att fortsätta växa. Särskilt fokus i rekryteringsarbetet vill förbundet rikta mot läkare inom privat sektor, läkare tidigt i karriären, läkarstudenter och läkare som är utbildade utomlands.

- Att vi växer är ett kvitto på att läkarna tycker att förbundet är en viktig röst i debatten och står för trygghet i arbetslivet, säger Sofia Rydgren Stale. 

Kontakter

Om oss

Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 57 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.

Följ Sveriges läkarförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund

Gemensamt uttalande från Sveriges läkarförbund och Vårdförbundet om Gaza31.1.2024 09:49:45 CET | Pressmeddelande

Det mänskliga lidandet i Gaza är enormt. Som medmänniskor känner vi sorg och förtvivlan när civila dör av krigs- och terrorhandlingar, och som kollegor känner vi ilska och vrede när sjukhus attackeras och när sjukvårdspersonal utsätts för fara när de gör sina jobb. Sjukhus, sjukhustransporter, patienter och vårdpersonal måste fredas i alla konflikter. De får varken vara måltavla eller utgångspunkt för krigshandlingar. Den nuvarande situationen för civilbefolkningen i Gaza är fruktansvärd och inte minst har det påverkat möjligheterna att ge skadade vård. Det råder akut brist på sjukvårdsutrustning, smärtlindring, narkosmedel och andra läkemedel. Men också värme, mat och rent vatten. Vårdförbundet och Sveriges Läkarförbund kräver att civila skyddas och att: Internationell humanitär rätt respekteras, att vårdpersonal, vårdinrättningar och vårdfordon inte attackeras och att sjukvårdsinrättningar aldrig får användas till annat ändamål än att vårda patienter. Vårdpersonal ges möjlighet att b

Läkare förlorade i visselblåsarmål15.11.2023 16:35:03 CET | Pressmeddelande

I dag kom den första domen i ett mål som rör visselblåsarlagen. En läkare i Mellansverige som, enligt Läkarförbundet, drabbats av repressalier för att ha varnat om brister på arbetsplatsen förlorade i tingsrätten. Rätten ansåg att arbetsgivaren lyckades bevisa att de åtgärder som man vidtagit inte var att betrakta som repressalier. Däremot gick tingsrätten på förbundets linje om att avvikelserapportering inom sjukvården ska omfattas av visselblåsarlagen. Läkarförbundet, som gett läkaren stöd i processen, kommer nu att analysera domen innan man beslutar om ett eventuellt överklagande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye