Svensk jakt efter en olympisk nationsplats i ILCA7
Emil Bengtson är bäste svensk efter första dagen av ILCA-VM i Adelaide, Australien, där svenskarna framför allt jagar en nationsplats till OS i Paris i sommar. Bland de 150 startande är Emil på en sammanlagt 38:e plats efter fredagens två inledande race.
– Idag hade vi skiftiga förhållanden. Jag hade bra fart på kryssen och var lugn i mina beslut under racet. Jag jobbade mig successivt upp i fältet men mina starter behöver vässas till rejält inför lördagens race. Det är kul att vara i gång men jag är revanschsugen efter dagens två race, säger Emil.
Första dagen av VM bjöd på fantastiska förhållande med strålande sol, sommarvärme, bra vindar runt 7-9 m/s och ett glittrande hav. Emil Bengtson, Wilhelm Kark och Ludvig Lindqvist är svenskarna som gärna vill segla hem en nationsplats till sommarens olympiska seglingar i ILCA 7 (tidigare Laser).
På VM står sju nationsplatser på spel för de länder som ännu inte är kvalificerade. Europa har i nästa månad sitt kontinentalkval där ytterligare två platser står på spel. Slutligen finns tre platser till att kämpa om i franska Hyeres som arrangerar en ”Last-Chance-Regatta”.
Efter första dagen av VM ligger Sverige på elfte plats bland de länder som ännu inte är kvalificerade. Så svenskarna behöver avancera något. När och om Sverige lyckas ta en nationsplats så är det upp till Sveriges Olympiska Kommitté att bestämma om en svensk ska skickas till OS i klassen eller inte.
I fredagens race gjorde Ludvig Lundqvist den bästa enskilda svenska insatsen när han blev åtta i dagens andra race. I det första var han på 33:e plats.
– Helt klart en stor förbättring från race 1 till race 2 där jag fick en betydligt bättre start och kunde segla snabbt och fritt. Jag blev även något frustrerad över första racet och lyckades använda den energin under race 2 – något som jag tror kan bli viktigt att ta med mig till imorgon, säger Ludvig och fortsätter:
– Ifall man fick en bra start fanns stora möjligheter att göra bra ifrån sig genom att segla snabbt i fria spår. Kryssarna var upp emot 20 min långa så även där fanns möjligheter att segla upp sig ifall man träffade tryck och skift bra.
Den tredje svensken, Wilhelm Kark, var 24:e och 18:e båt i mål i sina två race och ligger på en 64:e plats i totalen.
VM seglas inledningsvis i fleet med 50 båtar i varje. Mästerskapet pågår fram till onsdag 31 januari då de tio främsta gör upp om medaljerna i ett avslutande medaljrace där dubbla poäng står på spel.
Kontakter
Mats OlssonMediaansvarigSvenska Seglarförbundet
Frågor om text/bild/filmklipp/intervjuer
Bilder
Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.
Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.
Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.
Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!
Följ Svenska Seglarförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet
Sara Granberg bästa kvinna i VM-finalen i e-segling24.11.2024 22:38:13 CET | Pressmeddelande
Svenska Sara Granberg blev bästa kvinnliga seglare när världens tolv bästa e-seglare gjorde upp om VM-titeln i Stockholm på söndagskvällen. Brittiska Arthur Farley (F7) vann guldet efter att avslutat med serien 1-1-2 i de tre sista racen och tog därmed hem segerchecken på $5 000 USD.
Seglarförbundet uppmärksammar framgångsrika insatser24.11.2024 10:51:25 CET | Pressmeddelande
I samband med Svenska Seglarförbundets Seglarträffen i Stockholm i helgen så delades flera utmärkelser ut till seglare, tränare, förbund och klubbar som på olika sätt gjort speciella och framgångsrika insatser för seglingen under 2024.
Gurra Krantz får årets Pelle P-pris23.11.2024 19:20:25 CET | Pressmeddelande
Gurra Krantz har alltid varit en god ambassadör och förebild inom svensk segling och nu har han tagit segling in i svenska folkets vardagsrum som populär skeppare i TV-succén Över Atlanten. Gurra är en värdig mottagare av Pelle P-priset. Han lever väl upp till Pelle Pettersons värderingar och egenskaper, vilka är ett ödmjukt och tydligt ledarskap, att lyssna på omgivningen, stå för demokrati och medbestämmande samt vara innovativ.
Svensk finalist på VM i e-segling i Stockholm22.11.2024 13:27:53 CET | Pressmeddelande
På söndag avgörs VM-finalen i e-segling på Red Bull Gaming Sphere vid Odenplan i centrala Stockholm. Kvalet har pågått under hela 2024 där drygt 25 000 seglare över hela världen har kört cirka 63 000 race. Nu återstår endast tolv finalister som alla är i Stockholm för att kämpa om VM-titeln och en prischeck på 10 000 USD (cirka 110 000 SEK). En av dem är svenska Sara Granberg som fått ett wild card sedan hon vann den svenska uttagningen.
Seglarförbundets U25-projektet engagerar rekordmånga unga ledare22.11.2024 09:51:09 CET | Pressmeddelande
Av totalt 200 ledare på Svenska Seglarförbundets årliga utvecklingskonferens, Seglarträffen, på Bosön i helgen är 120 deltagare under 25 år. Genom U25-projektet har Seglarförbundet, sedan starten 2019, lyckats locka allt fler unga till att ta aktiv del i ledarskap, beslutsfattande och demokratiprocesser inom förbundet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum