Svenska Seglarförbundet

Emil Bengtson klar för guldfleet på ILCA-VM

Dela

Emil Bengtson fortsätter att segla stabilt på ILCA-VM i Adelaide och efter grundomgångens sex race ligger han på 19:e plats – och han är på tredje plats bland de sju OS-platserna som står på spel under VM.

Emil Bengtson på ILCA-VM i Adelaide
Emil Bengtson på ILCA-VM i Adelaide

Totalt deltar 150 båtar på VM. I grundomgången har man seglat 50 båtar i tre fleet. Men när halva VM nu är avklarat möts de 50 bästa i samma race. Vilket betyder att Emil ställs mot de allra bästa i de fem race som återstår innan VM är över på onsdag.

– Grundomgången är avklarad och jag är nöjd att jag hållit en stabil nivå. Jag har tagit det väldigt lugnt i starterna och länsarna för att vara säker på att inte dra på mig några onödiga straff. Det är något jag kommer att fortsätta med i finalen. Men jag kommer öka tempot såklart, berättar Emil och fortsätter:

– Fältet kommer att bete sig mer synkroniserat nu i guldfleetet och det blir svårt att vara smartare än de andra. Det är nu racingen börjar på riktigt och jag ska fortsätta klättra sakta men säkert uppåt i listan.

Som coach för det svenska laget finns Jesper Stålheim på plats i Australien. Jesper har rutin i massor och så sent som på OS i Tokyo för knappt tre år sedan slutade han på 14:e plats i Laser och han är nöjd med Emils VM hittills.

– Emil har lyft sin kryssfart mycket sista halvåret och han har alla möjligheter att vara med bra framöver under tävlingen. Viktigaste blir att få till starterna lite bättre än kvaldagarna, då vi tror att det kommer bli mer straightline segling, berättar Jesper och fortsätter:

– Hittills har vi haft fina förhållanden, men dock inte riktigt den sjöbris vi hade förväntat oss. Istället har vi seglat i en kombination av gradientvind och sjöbris från nästan samma riktning som ren sjöbris. Det har medfört betydligt mer öppna förhållanden, med mycket skift, tryckskillnader och stora möjligheter att segla upp och ner sig. Hittills har vi haft en dag med vindar runt 6-8 m/s och två med 4-6 m/s. Det ser ut att bli mer vind de närmsta dagarna så förhoppningsvis får vi lite klassiskt Australien-väder med 7-10 m/s och choppiga vågor.

Ludvig Lindqvist slutar på 55:e plats efter grundomgången vilket innebär att han missar guldfleetet med några futtiga placeringar. Han får i stället göra Wilhelm Kark, som ligger på 68:e plats, sällskap i silverfleet.

För mer information: 2024 ILCA 7 Men AUS – 2024 ILCA 7 Men's World Championship Adelaide, AUSTRALIA · 24 – 31 January 2024 (ilca-worlds.org)

Kontakter

Bilder

Ludvig Lindqvist
Ludvig Lindqvist
Ladda ned bild
Wilhelm Kark till vänster och Ludvig Lindqvist till höger
Wilhelm Kark till vänster och Ludvig Lindqvist till höger
Ladda ned bild
Wilhelm Kark
Wilhelm Kark
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye