Riksteatern

Skandinavisk Butoh-föreställning reser genom kroppens sex sinnen

Dela

Koreografen Caroline Lundblad, med artistnamnet Frauke, är erkänd för sin skandinaviska ingång till den japanska konstformen Butoh. I verket Pearl kombineras dans och film i en berättelse genom kroppens sex sinnen; smak, syn, doft, hörsel, känsel och balans. Premiär 1 februari i Falkenberg.

Pearl, Riksteatern 2024. Caroline Lundlbad, Frauke.
Pearl, Riksteatern 2024. Caroline Lundlbad, Frauke. Yusuke Kitaguchi

Under sin utbildning i London upptäckte Caroline Lundblad den japanska dansformen Butoh. Butoh skapades i Japan på 1950-talet som ett svar på traditionell dans och gjorde ett starkt intryck på Caroline Lundblad. Hon kom att studera konstformen i flera år och fördjupade sig även i den uråldriga Noh teatern hos en Nohmästare i Kyoto. I verket Pearl får publiken uppleva hennes egna unika skandinaviska tolkning av den japanska performancedansen. 
 
– Butoh som konstform är inte bokstavlig utan man skapar en värld där man kan kommunicera med kroppens egen unika kreativitet. Butoh tar fram en sida i mig som bara den kan göra, dit jag inte kan komma utan den konstformens hjälp. För mig kommunicerar Butoh kroppens poesi vilket jag också vill förmedla i Pearl, berättar Caroline Lundblad. 
 
Berättelsen i Pearl examinerar kroppens sex sinnen och utforskar smak, syn, doft, hörsel, känsel och balans. Dansverket ingår i en trilogi om dold skönhet som långsamt växer fram, som bärnsten, pärlor och koraller, ädelstenar som sakta uppstår inkapslade i naturen. 
 
– Jag har inspirerats av skönhet som består av år, ibland tusentals år, av koncentrerad tid och energi. Samtidigt jobbar man i Butoh med mycket långsamma uttryck på scenen vilket kan skapa en stark laddning. Det finns paralleller till båda dessa saker i Pearl när berättelsen tar oss genom en kvinnas frigörelse och resa genom sinnena, berättar Caroline Lundblad. 
 
Tidigare har Caroline Lundblad bland annat dansat inuti blåvalen i Naturhistoriska museet i Göteborg och bland djuren på Biologiska museet i Stockholm. Scenrummet som skapas i föreställningen Pearl bygger på att flera konstformer och konstnärskap kommer samman. I scenrummet finns film genom regissören, Yusuke Kitaguchis verk, mode i kostymdesignern Ryo Onishis kreationer, ljus och scenografi av Josefin Hinders och musik av kompositören Daniel Troberg. Tillsammans skapar dessa element dansverket Pearl.  
 
Medverkande 
Caroline Lundblad/Frauke   

Konstnärligt team 
Koreograf/dansare Caroline Lundblad/Frauke   
Film/Regissör Yusuke Kitaguchi   
Kostymdesign: Ryo Onishi   
Scenograf och ljusdesign: Josefin Hinders   
Kompositör/ljuddesigner: Daniel Troberg  

Producent 
Riksteatern 

Kontakter

Bilder

Pearl, Riksteatern 2024. Caroline Lundblad, Frauke.
Pearl, Riksteatern 2024. Caroline Lundblad, Frauke.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye