Hyresgästföreningen Region Södra Skåne

Efter beslut från HMK – hyrorna klara för MKB:s hyresgäster

Dela

Nu är 2024 och 2025 års hyror för MKB:s hyresgäster klara. Beslutet från Hyresmarknadskommittén innebär ett tvåårsavtal med en hyreshöjning på 5,7 procent från 1 februari 2024, samt 4,5 procent från 1 januari 2025. 26 400 hushåll med cirka 65 000 hyresgäster berörs.

– Vi hoppas till nästa år, och framöver, att förhandlingarna sköts lokalt mellan parter som kan de lokala förutsättningarna och inte i HMK, säger Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region södra Skåne. 

MKB begärde från början en hyreshöjning på 8,25 procent från årsskiftet, ett bud Hyresgästföreningen inte kunde acceptera. 

– Vi från Hyresgästföreningen tycker att det är beklagligt att en allmännytta som MKB inte kunde ta ett större ansvar med tanke på den svåra ekonomiska situation som drabbar våra medlemmar och hyresgäster, säger Benny Bendzovski. 
 
Under vintern kampanjade Hyresgästföreningen i Malmö mot MKB för att få tillbaka bostadsbolaget till förhandlingsbordet genom manifestationer, namninsamling och samtal med hyresgäster. 
 
– Genom vår MKB-kampanj kunde vi se att väldigt många malmöbor tycker att detta är en otroligt viktig fråga, det handlar om ens eget hem, att man ska ha en rimlig hyra och att man ska ha råd att kunna bo kvar. Över 2000 personer skrev under vår namninsamling för att få MKB tillbaka till förhandlingsbordet. Vi vill tacka alla som ställde upp! Tyvärr räckte detta inte hela vägen fram, då MKB var fastlåsta i sitt eget utgångsbud, säger Joel Nordström, kampanjansvarig och sammankallande för Hyresgästföreningen i Malmös förhandlingsdelegation. 
 

Nyckelord

Kontakter

Pressjour södra SkåneHyresgästföreningen södra Skåne

Södra Skåne omfattar kommunerna Burlöv, Lomma, Staffanstorp, Lund, Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge, Skurup, Sjöbo, Tomelilla, Ystad och Simrishamn.

Tel:0104592300press.sodraskane@hyresgastforeningen.se

Bilder

Ladda ned bild
Förtroendevald Joel Nordström
Förtroendevald Joel Nordström
Ladda ned bild
Förhandlingschef Benny Bendzovski
Förhandlingschef Benny Bendzovski
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Södra Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Södra Skåne

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye