Riksteatern

Riksteatern i unikt samarbete. Sökes: nya och banbrytande pjäser för barn och unga

Dela

Riksteatern startar ett samarbete med Centrum för barnkulturforskning (CBK) vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet. För första gången någonsin utlyses ett nytt, unikt dramatikerresidens där Riksteatern söker pjäser för den yngre publiken. Residenset går att söka från och med den 31 januari.

Hundratals barn i vild kamp på turné våren 2024. Foto: Sara P Borgström
Hundratals barn i vild kamp på turné våren 2024. Foto: Sara P Borgström

Målet med dramatikerresidenset, som äger rum hösten 2024, är att utveckla nya former av dramatik och att utbyta erfarenhet och kunskap mellan dramatiker, forskare och studenter. Syftet är även att utmana det konstnärliga arbetet såväl som de akademiska samtalen. Genom utlysningen vill Riksteatern och CBK tillsammans fördjupa kunskapen kring att utveckla idéer för att skriva dramatik för barn och unga.

–Riksteatern brinner för att utveckla nyskriven dramatik för den unga publiken. Att gå hand i hand med Centrum för barnkulturforskning och Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens rika forskningsmiljö ger stora möjligheter till fördjupning för dramatikern. Det handlar om att ge det dramatiska skrivandet nya, oväntade resurser men också kritiska perspektiv, för att i slutändan kunna bryta ny mark och ge vår unga publik det allra bästa, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga. 

–Centrum för barnkulturforskning ger landets enda renodlade utbildning inom ämnet barnkultur och har en viktig roll i att skapa samlingspunkter mellan barnkulturforskare och barnkulturutövare. Ett scenkonstresidens ser vi som ytterligare en länk i att stärka och fördjupa kunskapsutvecklingen i mötet forskning och praktik, säger Margareta Aspán, föreståndare för CBK.

Dramatikerresidenset innebär att dramatikern får en kontorsplats vid CBK, konstnärlig och akademisk handledning samt en arvoderad grovmanusbeställning från Riksteatern. Residenset går att söka från och med 31 januari. Ansökan ska vara inne senast 31 mars. 

Centrum för barnkulturforskning är en centrumbildning placerad vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet (SU), och arbetar för kunskapsutveckling inom barnkulturområdet genom utbildning, forskning och samverkan.

Riksteatern Barn & Unga är en verksamhet hos Riksteatern, Sveriges största producerande turnéteater, och har sedan 1966 turnerat scenkonst för barn och unga framför allt till skolor. Riksteatern når varje år närmare en halv miljon människor över hela landet. Varje år turnerar Riksteatern Barn & Unga landet runt med 4-5 egenproducerade teaterproduktioner.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye