Svenska Seglarförbundet

Ett race kvar för Emil i jakten på en OS-plats

Dela

Näst sista dagen på ILCA-VM blev den tuffaste för Emil Bengtson. Men trots att han på tisdagen föll från 25:e till 30:e plats så behåller han sin placering bland de som tar en nationsplats till OS 2024 – men det hänger på en skör tråd.

Emil Bengtson
Emil Bengtson

I morgon, onsdag, ska allt avgöras i ett sista race. Emil ligger på sjunde plats i tabellen över de som tar en nationsplats till de olympiska seglingarna i sommar. Och det är just sju platser som ska fördelas under VM. Bakom svensken jagar två båtar på två respektive fyra poäng efter – och de vill givetvis inget hellre än att ta en OS-plats.

– I morgon får vi fokusera på att klara den sista nationsplatsen. För Emils del är det framför allt dåliga starter och lite dåligt tålamod som gör att han får två dåliga race idag, berättar den svenske coachen Jesper Stålheim och fortsätter:

– Dåliga starter gör ju ofta att man söker fria spår till höger på banan, vilket inte är så bra när det lönar sig att gå vänster. Där krävs det bra tålamod och förståelse då den enda vägen att ta sig upp i fältet är att låta andra göra misstag och kapitalisera på det.

Ludvig Lindqvist ligger fyra och Wilhelm Kark är på 35:e plats i silverfleet, vilket motsvarar plats 55 och 86 bland samtliga 150 båtar på VM.

– Ludde har seglat bra. Han har bra genomsnittsfart men saknar topphastigheten lite. Så med några kilo till på kroppen kommer han att bli farlig, säger Jesper.

För mer information: 2024 ILCA 7 Men AUS – 2024 ILCA 7 Men's World Championship Adelaide, AUSTRALIA · 24 – 31 January 2024 (ilca-worlds.org)

Kontakter

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye