Riksteatern

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza

Dela

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

Grafisk form: Mattias Broberg

I Kassettbanden får publiken möta människoröster från inbördeskriget i Libanon. En av rösterna är Chrystèle Khodrs farbrors röst som hörs från gamla inspelade kassettband, inlästa brev som han skickade till sina bröder efter flykten till Sverige. Tidsdokument som spelar upp en resa från ett land i krig till ett land i fred.  
 
Det är 70-tal och i Libanon vid samma tid befinner sig svenskarna Eva Ståhl och Anders Hasselbohm som genomlever massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar 1976. Eva Ståhl är en ung sjuksköterska som skadas svårt under massakern och förlorar sin man och barnet hon bär i sin mage. Anders Hasselbohm är journalist och rapporterar för världen det han bevittnar. Två berättelser som vävs samman med Khodors familjehistoria och som också fått ta mer plats i pjäsen på grund av händelseutvecklingen i dagens Palestina. 
 
– Massakern i Tel al-Zaatar hände för 48 år sedan och nu händer det återigen en massaker i Gaza. Det gjorde så att pjäsen inte längre kunde ha min familjehistoria i centrum. Det ändrade allt, ämnet är detsamma men en ny dimension har tillkommit. Kassettbanden frågar hur vi pratar om krig och förluster när så mycket tid har passerat. När vi ser historien upprepa sig, säger Chrystèle Khodr. 
 
Kassettbanden spelas på arabiska och textas till svenska. 
 
Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå. 
Pressvisning är 20 februari på Riksteatern i Hallunda, Stockholm. Kontakta pressansvarig för pressplatser. 
 

Medverkande
Chrystèle Khodr   

Konstnärligt team
Av och med: Chrystèle Khodr   
Scenografi, ljus, regiöga: Nadim Deaibes   
Ljud: Ziad Maoukarzel 

Producent 
Riksteatern 

null
Kassettbanden, Riksteatern våren 2024. I bild Chrystèle Khodr. Foto: Danish Saroee
null
Kassettbanden, Riksteatern våren 2024. I bild Chrystèle Khodr. Foto: Danish Saroee

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye