Svenska Seglarförbundet

VM i iQFOiL är igång

Dela

VM i den nya OS-klassen iQFOiL drog i gång på tisdagen på Lanzarote. Två svenskar är bland de drygt 210 damer och herrar som jagar VM-medaljer och OS-platser. Johanna Hjertberg ligger på en 33:e plats och Vidar Nyström är 68:a efter första dagens slalomrace.

Johanna Hjertberg. Foto: Sailing Energy
Johanna Hjertberg. Foto: Sailing Energy

– Generellt brukar jag segla lite bättre i vanliga kryss/läns-race. Men jag tycker slalom är väldigt roligt eftersom det är korta race med tighta situationer. Det blir väldigt adrenalinfyllt, säger Johanna och fortsätter:

– Jag är nöjd med min prestation idag. Det finns fortfarande mycket att hämta, men många av de bitar jag jobbat med börjar så smått falla på plats, vilket är väldigt roligt.

Förutom VM-medaljer tävlas det om nationsplatser till sommarens olympiska seglingar. Endast en plats för damerna och en för herrarna delas ut under mästerskapet som är europeiskt kontinentalkval. Johanna ligger nu fyra på den listan.

– Jag har generellt seglat väldigt bra på banan, har haft bra fart och lyckats hitta bra spår. Till imorgon vill jag vässa staterna ytterligare och förbättra timingen där. Min målsättning med den här regattan är att jobba vidare med de fokusområden jag haft under hösten och tidiga vintern – hitta flow och njuta av seglingen, säger Johanna.

VM skulle ha startat redan på måndagen men vinden var för svag. Men nu är tävlingarna i gång och på tisdagen blev det fem slalomrace för damerna och fyra för herrarna. Och Vidar trivs med slalom.

– Jag tycker slalom passar mig perfekt där det gäller att vara bra tekniskt och farten spelar mindre roll. Mina starter och länsar var bra, men farten på första halvinden var mindre bra. I morgon blir det förmodligen kryss/läns. Där kommer jag att fokusera på att komma fri ut från starten, säger Vidar.

För mer information: 24' iQFOiL World Lanzarote | iQFOIL Class (iqfoilclassofficial.org)

Kontakter

Bilder

Vidar Nyström. Foto: Sailing Energy
Vidar Nyström. Foto: Sailing Energy
Ladda ned bild
Första dagen av iQFOiL-VM. Foto: Sailing Energy
Första dagen av iQFOiL-VM. Foto: Sailing Energy
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye