Gymnastik- och idrottshögskolan

Ökad kondition minskar risk att drabbas av prostatacancer

Dela

En studie från GIH visar att en årlig ökning av konditionen med tre procent eller mer samvarierar med 35 procent lägre risk att drabbas av prostatacancer.

Bilden visar två män som joggar i stadsmiljö
Bilden visar två män som joggar i stadsmiljö

– Resultatet visar på den potentiella betydelsen av att försöka förbättra sin kondition för män som vill undvika att drabbas av prostatacancer, säger Kate Bolam, forskare vid GIH och studiens försteförfattare.

Studien är baserad på 57 652 män från den arbetande svenska befolkningen som genomfört två konditionstest på cykel i samband med en hälsoprofilbedömning någon gång mellan åren 1982 och 2019. Data kommer från hälsoföretaget HPI, Health Profile Institute. I genomsnitt var det 4,9 år mellan de två konditionstesterna. Förutom konditionstestet, mätning av vikt, längd och blodtryck, så svarade männen på frågor om levnadsvanor och upplevd hälsa. Efter det sista konditionstestet följdes männen i nationella register under i genomsnitt 6,7 år, och man kunde identifiera att 592 män drabbades av prostatacancer och 46 män dog till följd av prostatacancer. Män som drabbats av prostatacancer innan sista konditionstestet exkluderades.

Resultatet visade att en ökning i kondition mellan testerna, samvarierade med en signifikant lägre risk att drabbas av prostatacancer under uppföljningstiden. En liknande trend sågs för risken att dö av prostatacancer, men den riskminskningen var inte signifikant, troligen på grund av att det var få män som dött av prostatacancer i studien.

Deltagarna delades också upp i tre grupper; de som försämrat sin kondition med tre procent eller mer per år, de som ökat sin kondition med tre procent eller mer per år, och de som vart stabila i kondition (- tre procent till + tre procent per år). De vars kondition hade förbättrats med tre procent eller mer per år hade 35 procents lägre risk att utveckla prostatacancer, jämfört med gruppen som försämrat sin kondition.

– Det som är nytt här är att vi hos en stor grupp män kunnat undersöka förändring av kondition mellan två upprepade mätningar, och risken för prostatacancer. I tidigare studier har man oftast studerat konditionen vid en tidpunkt, och då har en högre kondition många gånger samvarierat med en högre risk för just prostatacancer, säger Elin Ekblom Bak, docent vid GIH och studiens sisteförfattare.

– Det är dock viktigt att poängtera att detta är en så kallad observationsstudie, och vi kan inte helt uttala oss om orsak och verkan. En viktig faktor som vi inte kunnat undersöka är betydelsen av genetik i sammanhanget, säger Kate Bolam.

Studien är framtagen av HPI-gruppen på GIH.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Sports Medicine.

För mer information kontakta:
Kate Bolam, forskare, GIH, e-post: kate.bolam@gih.se, tel: +61 493 021 630
Elin Ekblom Bak, docent, GIH, e-post: eline@gih.se, tel: 070-789 59 17
Peter Wallin, vd, HPI Health Profile Institute, e-post: peter.wallin@hpi.se,
tel: 070-708 339 120

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bilden visar två män som joggar i stadsmiljö
Bilden visar två män som joggar i stadsmiljö
Ladda ned bild

Om oss

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.

På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.

Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.

Följ Gymnastik- och idrottshögskolan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye