Svenska Seglarförbundet

Svensk nationsplats i ILCA 7 till OS 2024

Dela

Sista dagen av ILCA-VM i Adelaide blev en avslutning utan kappsegling. Därmed är det klart att Emil Bengtson tar en svensk nationsplats till OS 2024. Onsdagen inställda seglingar innebär att Emil slutar sjua bland de nationer som var på jakt efter en av de sju OS-platserna som stod på spel under mästerskapet.

Emil Bengtson
Emil Bengtson

– Det känns ”gött” att bocka av nationsplatsen. Men i det stora hela är jag missnöjd med regattan. Jag har haft dåliga starter och varit lite väl försiktig på länsarna. Jag hade VM:et i Haag i bakhuvet där det blev många onödiga poäng. Taktiken att vara försiktig fungerade under kvalomgången, men i finalen blir det för låg nivå, säger Emil och fortsätter:

– Jag har även varit rätt stressad under regattan och det har satt en del spöken i skallen. De två sista dagarna har varit tuffast att hantera.

Sista dagens seglingar ställdes alltså in. Arrangören försökte få till ett sista race och det blev en första kryss, men racet avbröts på grund av stort vrid. Och sedan hann man inte med mer innan klockan var 13 vilket var deadline för sista start.

Emil slutar på 30:e plats på VM. Förmodligen behöver han visa bättre resultat på världscupseglingarna under våren för att Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) ska ge honom en OS-biljett.

– Väldigt skönt att ta nationsplatsen. Det blev lite väl tajt på slutet, men viktigt att också kunna leverera resultat under press, så vi tar med oss det som en bra erfarenhet, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Resultatet är inte riktigt på den nivå som krävs för uttagning till OS. SOK:s kriterier är att man ska visa på en nivå som motsvarar minst topp-12 – det vill säga tolfte nation. Jag tror vi blev 21:a nation på VM så vi har en bit kvar. Vi har världscuperna i Spanien och Frankrike i april att visa på att vi har den nivån.

Bakom Emil gjorde Ludvig Lindqvist, från utvecklingslandslaget, ett bra VM där han slutade på 55:e plats.

– Jag tycker att min prestation innehöll många bra tillfällen men även en hel del punkter som kan förbättras. I helhet är jag nöjd med åt vilket håll min segling går just nu och motivationen att fortsätta utvecklas är hög, säger Ludvig och fortsätter:

– För att komma ännu högre i resultatlistan krävs ytterligare jobb på fysiken men framför allt jobba med att utveckla en något högre toppfart och bli ännu säkrare på att starta och hålla mitt spår. Då kommer jag att vinna några extra metrar tidigt och därifrån få bättre lägen genom racen.

Den tredje svensken på VM, Wilhelm Kark, slutade 86:a.

För mer information: 2024 ILCA 7 Men AUS – 2024 ILCA 7 Men's World Championship Adelaide, AUSTRALIA · 24 – 31 January 2024 (ilca-worlds.org)

Kontakter

Bilder

Emil Bengtson
Emil Bengtson
Ladda ned bild
Ludvig Lindqvist
Ludvig Lindqvist
Ladda ned bild
Wilhelm Kark
Wilhelm Kark
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye