Svenska Seglarförbundet

Jakten på en OS-plats fortsätter i iQFOiL-VM

Dela

Johanna Hjertberg fortsätter att segla för en OS-plats åt Sverige på VM i iQFOiL på Lanzarote. Efter halva tävlingen är hon på en fjärde plats i tabellen över de som jagar den åtråvärda platsen till sommarns olympiska spel.

Johanna Hjertberg. Foto: Sailing Energy
Johanna Hjertberg. Foto: Sailing Energy

Onsdagen bjöd på en typiskt Lanzarotedag med en vind på cirka 6-9 m/s från 95 grader. Både damerna och herrarna fick till fem race vardera. Johannas starter var kanske inte klockrena, men bra fart på kryss medförde att hon fortsätter leverera. Hennes bästa race slutade i en femte plats och hon ligger på 30:e plats i totalen.

– I dag var det mer vind på banan och racen var längre än igår. De tog 15-16 minuter jämfört med 3-4 minuter i slalom igår. Höjdpunkten var nog länsarna med hög fart där jag toppade på 26.1 knop.

Halva mästerskapet är avklarat och nu väntar två dagar med race bland de bästa.

– I morgon seglar jag i guldfleet, så jag räknar med att marginalerna kommer vara mindre. Det gäller att jag tar alla chanser till att plocka meter, säger Johanna.

Tre dagar återstår av VM men sista dagen får bara de som är topp-10 köra medaljracet. Det betyder att endast två dagar återstår för Johanna och Vidar. För att Johanna ska ta den enda OS-platsen som står på spel, så måste hon vara bäst av samtliga nationer som ännu inte tagit en OS-plats. Hon ligger fyra bland dessa och har inte mycket upp till plats två. Men för att slå tyskan som leder OS-kvalet måste Johanna ta in drygt 25 poäng. Det blir såklart tufft – men det är långt ifrån omöjligt.

Vidar Nyström har det något tuffare än Johanna och han tappade från 68:e plats till 89:e under onsdagen.

– I morgon så måste jag ändra trimmet och hoppas att det kan ge mig mer fart, säger Vidar.

För mer information: 24' iQFOiL World Lanzarote | iQFOIL Class (iqfoilclassofficial.org)

Kontakter

Bilder

Vidar Nyström. Foto: Sailing Energy
Vidar Nyström. Foto: Sailing Energy
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye