Svenska Seglarförbundet

Johanna Hjertberg får vänta på en OS-plats

Dela

VM i iQFOiL avslutades på lördagen och för Johanna Hjertberg betyder hennes 38:e plats att hon får jaga vidare efter en svensk nationsplats till OS i Frankrike i sommar. Nästa möjlighet blir på världscupen i franska Hyères i slutet av april.

Johanna Hjertberg. Foto: Sailing Energy
Johanna Hjertberg. Foto: Sailing Energy

– Mitt stora mål är att kvalificera Sverige till OS i världscupseglingarna i Hyères. Det kommer krävas hårt jobb fram till dess, men jag är motiverad att göra jobbet, säger Johanna.

VM på Lanzarote, som nu är över, blev ändå något av en framgång. Visserligen blev det en tung avslutning för Johanna med diskvalificering i tre race i rad för tjuvstart under hennes sista tävlingsdag.

Tidigare har Johanna ofta startat försiktigt. Men i takt med att hon känner att hon kan slåss med de som är mellan 10-20 i världen, så försöker hon starta lite mer aggressivt. Kanske finns där en liten ovana med tempot och hur tajt det är i guldfleet. Men förutom tjuvstarterna så har övriga dagar på VM gett henne ett kvitto på att hon är på rätt väg.

Jag är nöjd med min insats på VM. Jag har lagt in ytterligare en växel i träningen under hösten och vintern så det är väldigt roligt att se ett lyft resultatmässigt. Framför allt är det kul att jag lyckades hålla stabila resultat alla dagar under regattan. Men jag avslutade sista dagen med lite för tidiga accelerationer, vilket ledde till tjuvstarter. Det drar jag lärdomar av och fortsätter jobba med, berättar Johanna och fortsätter:

– Redan under VM förra säsongen var kryssarna på en ganska hög nivå. Till detta VM har jag fokuserat mycket på länsarna, både fart och manövrar, för att höja nivån på helheten. Även konditionen har varit i fokus, vilken jag också tycker har gett mycket. Nästa steg är att lyfta manövrarna ytterligare och att förfina en del taktiska färdigheter. Och så vill jag segla många race.

I herrklassen slutade Vidar Nyström på en 89:e plats bland 118 startande.

För mer information: 24' iQFOiL World Lanzarote | iQFOIL Class (iqfoilclassofficial.org)

Kontakter

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye