Håll Sverige Rent

Så skräpigt är Lida Friluftsgård på vintern

Dela

Håll Sverige Rent har för första gången mätt nedskräpning i naturen under vintertid. I en pilotstudie som genomfördes under sportlovsveckan 2023 mättes skräp i naturområdet Lida Friluftsgård i Botkyrka kommun. Resultatet visar att det skräpas ner flitigt även på vintern. Picknickskräpet, alltså skräp som är mat- eller dryckesrelaterat, är det skräp som förekommer mest.

Påsförslutare i naturen.
Påsförslutare i naturen. Håll Sverige Rent / Marcus Gustavsson

Lida Friluftsgård i Botkyrka har över 300 000 besökare per år och är välbesökt både sommar- och vintertid. Håll Sverige Rent har genomfört skräpmätningar i området två omgångar under 2023. En pilotstudie vintertid med 3 mättillfällen under perioden 27 februari till 7 mars, och senare 3 mättillfällen under perioden 29 maj till 20 september.  

Picknickskräpet är vanligast

I vintermätningen plockades totalt 380 skräpföremål under en veckas tid. Bland annat plockades 75 påsförslutare, 53 sugrör eller omslag till sugrör samt 29 cigarettfimpar. Det plockades också 96 plastskräp inom kategorin övrigt. Skräpet hittades främst i anslutning till grill- och rastplatser. Picknickskräpet, alltså skräp som är mat- eller dryckesrelaterat, är det skräp som förekommer mest under vintern. 

–Vintermätningen bekräftar det vi redan misstänkte, att skräpet är just picknickrelaterat. Och trots att Lida har sammanlagt 42 soptunnor utspridda över en stor yta så är det just vid promenadstråk och grillplatser vi ser mest skräp, säger Sandra Lövgren, platschef på Lida Friluftsgård. 

Påsförslutaren – ett vanligt skräp året om 

Plast står för 58 % av allt skräp i vintermätningen. Påsförslutaren är det vanligaste identifierade plastskräpet och står för 35 % av skräpet i kategorin plast. Motsvarande siffra i sommarmätningen är 20 %.  

–Påsförslutaren är ett litet men vanligt skräp som förekommer i alla våra naturmätningar. Och även små skräp gör stor skada på djur och natur. Allt som tas med ut naturen måste också följa med hem, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.

De tio vanligaste skräpföremålen i vintermätningen

Kategori Snitt per tillfälle
Plast, övrigt 32,0
Påsförslutare 25,0
Sugrör eller omslag till sugrör 17,7
Papper/Kartong, övrigt 15,7
Cigarettfimp 9,7
Godis-/snacks-/glassförpackning 4,7
Metall, övrigt 4,3
Snusprilla 4,0
Lösa korkar och lock 1,7
Dryckesflaska/dryckesförpackning 1,3

De tio vanligaste skräpföremålen i sommarmätningen

Kategori Snitt per tillfälle
Cigarettfimp 25,5
Plast, övrigt 24,0
Nötter, frön, och skal från dessa 17,3
Papper/Kartong, övrigt 10,5
Påsförslutare 8,8
Sugrör eller omslag till sugrör 8,8
Snusprilla 8,1
Folie 5,5
Övrigt 3,8
Godis-/snacks-/glassförpackning 3,4

Tre tips för mindre skräp i naturen 

  1. Byt ut påsförslutaren mot en tjockare flergångsklämma innan du ger dig ut. Då glöms den inte kvar lika lätt. Du kan också skippa klämman och göra en knut i stället.
  2. Lämna skräpiga förpackningar hemma. Till exempel kan du använda flergångsflaska eller matlåda till din picknick i stället för engångsförpackningar. 
  3. Ta med en skräppåse. Då kan du enkelt samla ihop ditt skräp och se till att det slängs på rätt sätt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Påsförslutare i naturen.
Påsförslutare i naturen.
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye