Ratio

Jacob Hjortsberg ny forskare på Ratio

Dela

Antropologen Jacob Hjortsberg knyts till Ratio. Han ska forska om arbetsmarknad och omställning.

Jacob Hjortsberg är forskare på Ratio
Jacob Hjortsberg är forskare på Ratio

I oktober 2022 trädde en omfattande arbetsmarknadsreform i kraft. Baserad på en överenskommelse mellan parterna är reformen på många sätt historisk och innehåller konkreta förändringar i anställningsskyddet, om lansering av ett nytt och parallellt offentligt studiestöd och ett offentligt grundläggande omställnings- och kompetensstöd.

Nu ska Jacob Hjortsberg, fil dr i socialantropologi, följa och studera omställningsstudiestödsreformen och effekterna av anställningstrygghetslagstiftningen när den verkställs. I januari började han på forskningsinstitutet Ratio.

– Jag ser fram emot att djupdyka i vad som kan vara den mest fundamentala politiska relationen i ett modernt samhälle, nämligen den mellan parter på arbetsmarknaden. Moderna ideologier kretsar kring denna relation och de flesta av oss tillbringar stora delar av våra liv på arbetsmarknaden. Hur arbetsmarknaden och parternas relationer utvecklas i takt med teknologiska, ekonomiska och samhälleliga förändringar är därför en av de allra viktigaste och intressanta frågorna inom samhällsforskningen, säger Jacob Hjortsberg och fortsätter:

– En fråga jag är intresserad av att studera är reformens oavsiktliga konsekvenser och närmare bestämt om de oavsiktliga konsekvenserna är större eller mindre än lagens önskade effekter.

– Jag är mycket glad över att knyta Jacob till Ratio. Det ska bli roligt att arbeta tillsammans med honom och väldigt spännande att följa hans forskning som på många sätt berör framtidens arbetsmarknad och företagsvillkor, säger Lotta Stern, vd på Ratio och själv arbetsmarknadsforskare och professor i sociologi.

Jacob Hjortsberg disputerade 2022 vid universitetet i Bergen med avhandlingen ”Middleman Minority Nation: Globalization and Social Democracy in Singapore”.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jacob Hjortsberg är forskare på Ratio
Jacob Hjortsberg är forskare på Ratio
Ladda ned bild

Följ Ratio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ratio

Ny rapport: Integrationen av språksvaga invandare kräver kunskapsbaserade reformer25.4.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

I en ny rapport från Ratio sätts ljuset på de utmaningar som många migranter står inför när det gäller att lära sig svenska, och hur det påverkar integrationen på arbetsmarknaden. Under de senaste decennierna har svensk migration förändrats från att framför allt ha bestått av europeisk arbetskraftsinvandring till en allt större andel utomeuropeiska flykting- och anhöriginvandrare. Samtidigt är sysselsättningsgapet mellan utrikes och inrikes födda bland de största i EU.

AI och arbetslivets framtid: Forskare, fack och arbetsgivare vill se åtgärdspaket25.3.2024 14:39:20 CET | Pressmeddelande

Det behövs en åtgärdsplan för att hantera AI:s påverkan på arbetsmarknaden. Det menar forskare vid forskningsinstitutet Ratio tillsammans med fackförbunden Akavia och Sveriges och arbetsgivarorganisationen Almega i en debattartikel i Dagens Industri. Undertecknarna framhåller AI:s potential att drastiskt öka produktiviteten och tillväxten, samtidigt som de varnar för de utmaningar som kommer med teknikens snabba utveckling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye