Riksteatern

Rickard Söderberg i personlig föreställning om kärlekens historia

Dela

Med utgångspunkt i Rickard Söderbergs eget liv får publiken följa med på 10 000 år av kärlekshistoria. En berättelse om människorna som älskat med livet som insats. Premiär 10 februari i Tumba med efterföljande turné över hela Sverige.

Foto: John Gripenholm
Foto: John Gripenholm

När operasångaren Rickard Söderberg läser mellan raderna i sina gamla dagböcker hittar han en person som kämpar med att ta reda på vem han verkligen är. När han gräver djupare i historien visar det sig att han inte är den första som ställt frågor om kärlekens väsen - längtan efter kärlek verkar vara oförändrad sedan människan blev människa.

–Många tvingas älska med livet som insats, och människor har ansträngt sig för att radera ut vissa kärlekspar ur vår historia. Men det är i många fall otroligt berörande öden, och det är dessa berättelser som jag vill inspirera med, säger Rickard Söderberg.

Föreställningen är en resa genom kärlekens historia från stenåldern fram till idag. Från grottmålningar i Zimbabwe av älskande män till samkönade passioner i det svenska bondesamhället. Från religionernas försök att radera de homosexuella historierna till obesjungna hjältar som agerat i tystnad. Från historiens mest flamboyanta celebriteter till hans egen instagramvardag med fredagstaco tillsammans med maken Anders.

–I en stökig värld förändras förutsättningarna för kärlek snabbt, ibland från dag till dag. Allt detta tar jag med mig upp på scen, så ingen föreställning kommer bli den andra exakt lik, säger Rickard Söderberg.

Rickard Söderberg gjorde succé på Riksteaterscenerna våren 2018 och nu är han tillbaka med en föreställning där hans unika blandning av musik, artisteri och aktivism får fullt utlopp på scen.

Medverkande
Rickard Söderberg
Jon Lundberg
Johan Reis

 

Konstnärligt team
Av och med: Rickard Söderberg
Regi: Melker Sörensen
Ljusdesign: Jörgen Haimanas
Dramaturg: Ninna Tersman
Efter en idé av Rickard Söderberg och Carl Johan Karlson

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye