Vänersborgs kommun

Svinn ger guldkant för förskolebarn

Dela

Hur minskar vi på matsvinnet? I Vänersborg används överbliven frukt och grönt från en av de lokala ICA-butikerna i förskolans kök.

Kvinna med ytterkläder tar emot en låda med frukt och grönsaker av en man klädd i butikskläder.
Agneta Wallander, enhetschef på kostenheten på Vänersborgs kommun tar emot en låda av Christoffer Russo, ägare av ICA Älgen i Vargön. Viktoria Unosson

- Barnen får prova rätter som de annars inte skulle ha provat och butiken minskar sitt svinn och därigenom sin klimatpåverkan, säger Anna-Karin Svensson, kostchef på Vänersborgs kommun.

Nytt grepp i Vargön

Just nu pågår en förstudie i projektet ”Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom industriell symbios”, näringslivsavdelningen driver och där kostenheten på Vänersborgs kommun har fått möjlighet att samverka med ICA Älgen i Vargön. Butiken har regelbundet varor som inte längre kan säljas i butiken, men som är fullt användbara att laga en måltid av. I stället för att slänga varorna, hämtas nu en låda med överbliven frukt och grönt några gånger i veckan av Hallebergs förskola som kan erbjuda barnen helt nya smaker och maträtter.

- Förskolekocken vet aldrig i förväg vad som är i utan får anpassa sig efter innehållet. Kocken har sedan fria händer att göra en maträtt eller en extra godsak till barnen. Det blir så klart en rolig utmaning för kocken att göra något spontant och för barnen blir det en guldkant utöver det vanliga, eftersom vi kan erbjuda mat som vi annars inte skulle kunna servera. Det blir en överraskning även till våra små matgäster, säger Anna-Karin Svensson, kostchef.

Christoffer Russo är ägare till ICA Älgen i Vargön och är nöjd med samarbetet.

- Jag avskyr att slänga mat och kan den i stället komma barnen på förskolan till gagn, ser vi det bara som en vinst.


Matsvinn i många led försvinner

På det här sättet minskas matsvinnet i många led. Anna-Karin Svensson poängterar att det maten som serveras är fullt ätlig.

- Det är inte gammal mat som vi ger barnen, utan det som är dåligt på grönsaken är kocken noga med att skära bort och slänga. Än så länge är det enbart frukt och grönt som vi tar in för att prova på hur det fungerar och det är viktigt att understryka att det här gör vi utöver det vanliga. Våra skol- och förskoleluncher är fortfarande inom ramen av upphandlade ramavtal med svenska, lokalproducerade och årstidsanpassade produkter. Det här ser vi som det lilla extra, det som vi inte hade kunnat servera med ordinarie resurser.

- Att kommunens verksamheter kan samverka med näringslivet där vi tillsammans tar ett grepp för att minska matsvinnet är välkommet. Ett lokalt företag hade behövt slänga fullt användbar mat, men här får i stället barnen i förskolan något extra. Det här är verkligen industriell symbios och går helt i linje med vårt arbete att hela kommunen ska vara en mer hållbar kommun, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.


Fakta om projektet:

I projektet ”Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom industriell symbios”, ingår Vänersborgs kommun tillsammans med kommunerna Bengtsfors och Lysekil och projektet syftar till att hitta hållbara arbetssätt inom industriell symbios. Bakom projektet står även Fyrbodals kommunalförbund, Chalmers Industriteknik och Formas (Forskningsrådet). Det finns ett stort behov i samhället av att använda resurser på ett mer effektivt och hållbart sätt. Projektet erbjuder kommunerna en samverkan med företag där ett företags restprodukter kan användas och återvinnas av ett annat företag eller en organisation.

För mer information, kontakta

Anna-Karin Svensson, kostchef på Vänersborgs kommun
Telefon: 0521-72 13 01,
E-post: annakarin.svensson@vanersborg.se

Gunbritt Reteike, näringslivsutvecklare på Vänersborgs kommun
Telefon: 0521-72 19 14
E-post: gun-britt.reteike@vanersborg.se

Kontakter

Bilder

Kvinna med ytterkläder tar emot en låda med frukt och grönsaker av en man klädd i butikskläder.
Agneta Wallander, enhetschef på kostenheten på Vänersborgs kommun tar emot en låda av Christoffer Russo, ägare av ICA Älgen i Vargön.
Ladda ned bild
Anna-Karin Svensson, kostchef på Vänersborgs kommun
Anna-Karin Svensson, kostchef på Vänersborgs kommun
Ladda ned bild
Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborgs kommun
Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborgs kommun
Ladda ned bild

Om oss

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Följ Vänersborgs kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänersborgs kommun

Pristagare på Vänersborgsgalan 202424.3.2024 10:00:34 CET | Pressmeddelande

Lördag 23 mars samlades drygt 300 gäster för den åttonde Vänersborgsgalan, i Eventhallen på Quality Hotel i Vänersborg. Galan, som hyllar och förenar kultur, idrott och näringsliv i Vänersborgs kommun, delade under kvällen ut fyra hederspriser inom kategorierna Näringsliv, Idrott, Kultur och Evenemang. Hyllningar varvades med musik och underhållning av Västsvenska VIP-orkestern och komikern Jan Bylund. Kvällens konferencierer var Erik Torstensson och Jill Stor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye