Vänersborgs kommun

Fortsatt aktivt arbete för bättre företagsklimat

Dela

Nu har Svenskt Näringsliv presenterat resultatet av 2024 års enkätundersökning av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner. Vänersborg har under flera år stadigt ökat, men faller detta år tillbaka något – från 3,58 till 3,36.

- Med en långsiktig plan för näringslivsarbetet, ny näringslivsstrategi från 2025 och projekt för ökat företagsklimat, ser vi möjligheten att bli ännu bättre framåt, säger näringslivschef Jill Stor.

I enkäten, som genomförs nationellt, mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner.  De cirka 100 Vänersborgsföretag som deltagit i underökningen ger företagsklimatet i Vänersborg något högre betyg jämför med det generella företagsklimatet i Sverige.

- Svenskt Näringslivs mätning är en av flera undersökningar av företagsklimatet. I april släppte Sveriges Kommuner och Regioner sin mätning Insikt. Den undersökningen mäter, till skillnad från Svenskt Näringslivs mätning, attityden hos de företag som haft ett aktuellt ärende och en faktisk kontakt med kommunen. I den mätningen fick vi ett historiskt bra resultat med mycket höga betyg för kommunens service och bemötande, fortsätter Jill Stor.

Ett område där Vänersborg genom åren fått höga betyg och legat klart över rikssnittet är infrastrukturen; vägnät, tåg och flygförbindelser. I Svenskt Näringslivs mätning syns i år en kraftig försämring.

- Förklaringar visas inte i undersökningen, men faktorer som skulle kunna påverka resultatet är de effekter skredet på E6 haft på trafiken i vår region och renoveringen av järnvägsbron som gör att pendlingsmöjligheterna till Vänersborg försämrats kraftigt, säger Jill Stor.

En rad satsningar genomförs och planeras för att företagsklimatet i Vänersborg ska blir bättre. I höst startar projektet ”Tillväxt och Tillsyn”, som ska förenkla myndighetsarbetet och möten mellan kommun och näringsliv.

- Vänersborgs kommun har dessutom blivit uttagen att vara med i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram, ett program som kan ge inspiration och erfarenhetsutbyte mellan kommuner rörande näringslivsfrågor. Programmet startar hösten 2024, avslutar Jill Stor.

Läs mer om  Svenskt Näringsliv undersökning av det lokala företagsklimatet.

Kontakter

Om oss

Regionhuvudstaden vid Vänerns södra strand

Vänersborgs kommun med 40 000 invånare är Västra Götalands regionhuvudstad, vilket vi är mycket stolta över. Vänersborg är en levande kulturbygd med stad, landsbygd, berg och skogar vackert belägen vid Vänerns södra strand.

Vänersborg har alltid varit en knutpunkt. Här möts vägar och vatten möter land. Människor möts i föreningar, företag, organisationer, skolor och omsorg. Att samarbeta tillsammans och ge ett gott bemötande är betydelsefullt för oss. Vi värnar om tillgänglighet och trygghet, uppskattar olikheter och bejakar mångfald. Tillsammans finner vi styrkor i människors olikheter.

Vänersborgsområdet är en utvecklande plats att leva, verka och vara på. Vi har goda kommunikationer med världen runt hörnet. Våra tåg, bussar och flyg är fulla av människor som följer sina drömmar.

För oss är det viktigt att ge förutsättningar för ett hållbart liv och samhälle. De korta avstånden inom kommunen, men också mellan kommun, företag, organisationer och invånare, gör att vi har nära till varandra.

Vi har nära till både upplevelser och avkoppling. Kultur, idrott och evenemang är en viktig del av vår identitet.

Vänersborgs kommun – attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet.

Välkommen till Vänersborg!

Följ Vänersborgs kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänersborgs kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye