IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM:s chefekonom: Stark återhämtning och positiva signaler för svensk ekonomi

Dela

IKEM presenterar idag konjunkturbarometern för Q4 2023, som visar på ett betydande trendbrott och en stark återhämtning inom den kemirelaterade industrin. Rapporten visar en oväntad volymökning inom produktion och export, vilket markerar en vändpunkt efter en period av utmaningar.

Carl Eckerdal är chefekonom på IKEM
Carl Eckerdal är chefekonom på IKEM

Under det fjärde kvartalet 2023 överskred produktionen inom kemi-, raffinaderi- och läkemedelssektorerna prognoserna, medan plast- och gummisektorn visade en mindre volymminskning. Trots detta står det klart att den kemirelaterade industrin som helhet visar tecken på robust återhämtning, med ett IKEM-index för exportutvecklingen på 113, vilket indikerar en stabil tillväxt.

– Den senaste kvartalsrapporten från IKEM visar på återhämtning inom den kemirelaterade industrin, vilket inte bara är positivt för sektorn utan för hela den svenska ekonomin, säger Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM.

Den positiva utvecklingen inkluderar också kostnadsminskningar, främst inom inköp av råvaror och energi, även om variationer förekommer mellan olika sektorer. Framtidsutsikterna för det första kvartalet 2024 pekar på fortsatt tillväxt, trots en osäker global situation och ökade transportkostnader till följd av Huthirebellernas attacker i Röda havet.

– Att verka i osäker omvärld är uppenbart det nya normala och svensk kemirelaterad industri har klarat testet väl under de senaste tre åren. Nya erfarenheter, och åtgärder bland företagen för att minska sårbarheten i leveransekedjorna, kommer väl till pass också framöver när nya oförutsedda händelser dyker upp, säger Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye