Växjö stift

Växjö stift släpper filmer om att hitta sin väg

Dela

Filmer med människor som delar sina berättelser ska få fler att upptäcka sin egen längtan och hitta sin uppgift i Svenska kyrkan. Det är förhoppningen med två filmer som Växjö stift visar i bland annat sociala medier från och med idag. Detta som en del av en satsning på långsiktig rekrytering.

Magnus Pettersson är präst i Norrahammars församling. Han sadlade om till präst efter 25 år som elektriker. Om detta berättar han om i Växjö stifts rekryteringsfilm Min väg.
Magnus Pettersson är präst i Norrahammars församling. Han sadlade om till präst efter 25 år som elektriker. Om detta berättar han om i Växjö stifts rekryteringsfilm Min väg. Foto: Mikael Bergström

– Mycket handlar om att få möta människor och att få betyda något för någon annan. Det känns som att jag har kommit hem, säger Magnus Petterson, som arbetade som elektriker i 25 år men som idag är präst i Norrahammars församling. Han är en av de som medverkar i Växjö stifts filmer.

Svenska kyrkan räknar med stor brist på framför allt kyrkomusiker och präster framöver. Det är en av orsakerna till att Växjö stift satsar på långsiktig rekrytering. Med start idag, den 12 februari, och under några veckor framöver kommer hela och delar av två filmer att visas i Växjö stifts olika kanaler, däribland sociala medier. Filmerna är fria att användas inom hela Svenska kyrkan.

– Att höra någon annans berättelse kan väcka den egna längtan. Vi ser att förebilder och att bli anförtrodd uppgifter och ansvar är viktiga nycklar till att upptäcka sin kallelse, säger biskop Fredrik Modéus.

Den första filmen, som släpps idag, heter Min väg och visar tre personer från Norrahammar, Blädinge och Moheda, med olika uppgifter inom Svenska kyrkan. Om två veckor släpps filmen Min plats där tittaren får möta en person från vart och ett av Svenska kyrkans fyra profilyrken: präst, diakon, församlingspedagog och kyrkomusiker. De medverkande i denna film kommer från Kalmar, Vetlanda, Vislanda och Oskarshamn. Filmerna har tagits fram i samarbete med produktionsbolaget Ekman & Winroth.

– Filmerna är av storytelling-karaktär. Vi har intervjuat helt vanliga personer, helt utan manus och utan att de fått se frågorna i förväg. De talar direkt från hjärtat, säger Emilia Lindstrand, kommunikationsstrateg på Växjö stiftskansli.

Filmerna är en del av Framtidstro, stiftsgemensamma och långsiktiga satsningar som alla syftar till att stärka församlingarnas arbete för kallelse och rekrytering. Framtidstro innehåller bland annat Nyfiken på-kvällar hos biskopen där alla som är nyfikna på kyrklig tjänst bjuds in. Nästa tillfälle är den 26 februari och alla som är nyfikna på de kyrkliga profilyrkena är välkomna. Förra våren kom över 50 nyfikna. Växjö stift erbjuder även ett antal trainee-platser varje år. Efter fem år med traineer har det visat sig att en stor andel går vidare till kyrklig tjänst. Orgelelever, deltagande på rekryteringsmässor och ledarutbildning för unga ledare är andra exempel.

Det finns många yrken i Svenska kyrkan. Förutom präster, diakoner, församlingspedagoger och kyrkomusiker finns exempelvis kyrkvaktmästare, kyrkogårdsvaktmästare, ekonomer, administratörer, kockar, värdinnor, kommunikatörer, hr-specialister, jurister, antikvarier, arkivarier och it-tekniker. I hela Svenska kyrkan finns omkring 25 000 anställda.

Filmerna är producerade av Ekman & Winroth.

Läs mer om olika uppgifter i Svenska kyrkan på Växjö stifts webbplats.

Kontakter

Länkar

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye