Växjö stift

Rekordmånga nyfikna på att jobba i kyrkan

Dela

Hela 85 personer har anmält sig till biskopens Nyfiken på-kväll den 26 februari för de som är nyfikna på att jobba i Svenska kyrkan. Det är rekordmånga och fler anmäler sig för varje år.

Biskopen bjuder varje år in till en Nyfiken på-kväll för den som funderar på att bli diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker eller präst.
Biskopen bjuder varje år in till en Nyfiken på-kväll för den som funderar på att bli diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker eller präst. Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Det är tredje året i rad som Växjö stifts biskop Fredrik Modéus bjuder in till Nyfiken på-kväll, i år är det den 26 februari kl 18 på biskopsgården Östrabo i Växjö. Första gången anmälde sig ungefär 30 personer. Förra året kom omkring 70 personer och i år har alltså 85 personer anmält sig.

– Det är superkul att se ett så stort intresse för kyrklig tjänst. De här kvällarna har blivit väldigt uppskattade och, tror jag, ett startskott för många till ett yrkesliv i Svenska kyrkan. Nu vet jag knappt hur vi ska få plats i biskopsgården, så nästa år får vi nog bjuda in till två tillfällen. Men det är ett angenämt problem, säger biskop Fredrik Modéus.

Kvällen vänder sig till den som funderar på att bli diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker eller präst – de fyra kyrkliga profilyrkena. Under kvällen berättar de fyra rekryteringsansvariga medarbetarna på stiftskansliet om vägen till kyrklig tjänst. Det serveras kvällsmat och det finns möjlighet att ställa frågor.

Det finns även många andra yrken och uppdrag i Svenska kyrkan. Några exempel är vaktmästare, administratör, ekonom, kock, ledamot i församlingsråd, kyrkvärd, ideell hjälpledare i konfirmandgrupp, skogsarbetare och kommunikatör.

Det råder brist på i synnerhet kyrkomusiker och präster, då stora pensionsavgångar väntar. Antalet präster som antas för Växjö stift skulle behöva fördubblas för att nå balans över tid. För kyrkomusiker behövs nästan en tredubbling.

Växjö stift arbetar på många olika sätt med långsiktig rekrytering. Bland annat erbjuds ett antal traineetjänster varje år. Detta har gjorts i fem år och en stor andel av traineerna har tagit steg mot kyrklig profiltjänst eller fått annan anställning i Svenska kyrkan. Andra exempel på vad som görs är deltagande på jobbmässor, utbildning för unga ledare, Kyrkans grundkurs på stiftets båda folkhögskolor, baskurs för nyfikna på kyrkomusiker, satsningar på orgelelever, utbildningar för församlingsveniater, och en just nu pågående satsning med filmer i sociala medier.

– Vi tror att många bär på en längtan efter att hitta en meningsfull uppgift, och det finns goda möjligheter att hitta sin plats i Svenska kyrkan, säger biskop Fredrik Modéus.

Läs mer på Växjö stifts webbplats.

Kontakter

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye